KrF, Sp og V innleder formelt samarbeid

«Forum for sentrumspolitikk».

INNLEDER SAMARBEID: Kristelig Folkeparti og Inger Lise Hansen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
INNLEDER SAMARBEID: Kristelig Folkeparti og Inger Lise Hansen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Kristelig Folkeparti og Venstre etablerer sammen med regjeringspartiet Senterpartiet et nytt formalisert samarbeid i Stortinget.

Stortingsgruppene til de tre partiene skal neste uke samles til sitt første møte i det de har kalt «Forum for sentrumspolitikk», skriver Klassekampen.

Forrige gang de tre partiene møttes på denne måten var på begynnelsen av 1990-tallet.

- «Forum for sentrumspolitikk» har ligget dødt lenge, men nå ønsker vi å ta opp igjen tråden derfra. Mange av oss er redde for at vi er i ferd med å få et slags topartisystem i Norge, og ønsker å diskutere hvilke synspunkter vi har til felles i sentrum, sier Margaret Hillestad (Sp).

Hun understreker at formålet ikke er å undergrave den rødgrønne regjeringen. Hun synes ikke det er rart at Sp etablerer formelt samarbeid med to andre partier samtidig som partiet selv sitter i regjering med Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

- Hvis en politiker ikke kan ri to hester samtidig, har han ingenting i manesjen å gjøre. Man må kunne diskutere politikk og skape allianser, uten at de dermed skal handle om regjeringskonstellasjoner, sier hun.

Valgforsker Andres Todal Jenssen ved NTNU tror ikke samarbeidet vil bli noen storsuksess. Hvis Knut Arild Hareide blir KrF-leder, vil det bli problematisk for Sp. Sp har tatt skritt mot venstre og inn i regjering, mens V har tatt flere skritt mot høyre og blitt en slags lettvariant av Høyre, mener han. Jenssen har imidlertid liten tro på at sentrumspartiene vil forsvinne fra politikken, selv om de gjør det dårlig på meningsmålingene.

(NTB)