LEDERVALG: Hvis KrF lykkes med regjeringsforhandlingene, går Knut Arild Hareide ut av partiledelsen, og en ny leder må på plass. Føste nestleder Olaug V. Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad er blant navnene som er spilt inn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LEDERVALG: Hvis KrF lykkes med regjeringsforhandlingene, går Knut Arild Hareide ut av partiledelsen, og en ny leder må på plass. Føste nestleder Olaug V. Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad er blant navnene som er spilt inn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

KrF splittet om ny leder: At rivalen ikke vil, kan redde Ropstad

Midt i KrF-stormen har fylkeslagene nå spilt inn sine kandidater til den nye KrF-ledelsen.

I går, midt i krisemøter og intern storm i KrF, gikk også fristen ut for å spille inn kandidater til ledervervene fra fylkeslagene.

Til tross for at Hans Olav Syversen har sagt at han er uaktuell som leder, peker mange fylkespartier på ham som en samlende kandidat dersom Knut Arild Hareide trekker seg. Flere anser ikke Kjell Ingolf Ropstad som samlende nok til å overta som leder.

Partileder Knut Arild Hareide har gitt beskjed om at han går av dersom KrF lykkes med sine sonderinger og blir en del av Solberg-regjeringen. Det kan skje allerede før jul, i alle fall lenge før partiets landsmøte. Da blir minst en plass i ledelsen ledig.

Olaug Bollestad er KrFs første nestleder, og vil automatisk ta over inntil en permanent leder er på plass.

Bollestads hjemfylke Rogaland har likevel spilt inn Kjell Ingolf Ropstad som sin lederkandidat, dersom Hareide går av. Det bekrefter fylkesleder Oddny Helen Turøy overfor Dagbladet.

- Dersom Knut Arild Hareide går av, har vi spilt inn Kjell Ingolf Ropstad som leder, og Olaug som første nestleder. Dette har vi gjort med Olaugs velsignelse. Jeg snakket med henne i forkant, og det var hennes ønske at vi skulle peke på Ropstad. Hvis ikke, hadde vi satt opp henne, sier Turøy, som avviser at Bollestad har blitt vraket.

- Dette er ingen vraking. Hun ønsket av vi skulle peke på Kjell Ingolf Ropstad, sier Turøy.

Bollestad bekrefter

Bollestad bekrefter dette i en SMS til Dagbladet.

- Jeg svarte Rogaland KrF da de spurte meg om høringssvar til valgkomiteens arbeid for neste års landsmøte, at det var fint at de løftet Ropstad,skriver hun.

- Når du synes det er fint at Rogaland løfter fram Kjell Ingolf Ropstad framfor deg som ny leder i KrF, innebærer det at det ikke er aktuelt for deg å bli partileder på permanent basis?

ØNSKET: Hans Olav Syversen (KrF) trekkes fram som lederkandidat av en rekke fylker. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ØNSKET: Hans Olav Syversen (KrF) trekkes fram som lederkandidat av en rekke fylker. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Jeg ser på Kjell Ingolf som en fremtidig leder for KrF. Jeg selv tar de oppgavene partiet ber om, men har ikke hatt ambisjoner først og fremst på egne vegne, men partiets. For meg har det alltid vært viktig at partiet velger den de mener er best for dette, og jeg tar de oppgavene partiet ber meg om. Når jeg sa det var flott at Rogaland løfter fram Kjell Ingolf Ropstad, så er det fordi han er en leder med lang erfaring, kjenner KrF godt og vil dra partiet fremover. Jeg vil gjerne være med å bygge han, sier hun.

Det tredje navnet Rogaland KrF nevner er Oslos Erik Lunde, som de ønsker inn som 2. nestleder.

Når valgkomiteen nå har mottatt fylkenes innspill, skal de lage et forslag som skal ut på en ny høring. Det blir dermed mulighet til å komme med nye forslag på et senere tidspunkt. Etter planen skal partiet – om Hareide går av – velge ny leder på landsmøtet i april/mai.

Turøy mener ikke det vil bli behov for en avklaring før dette.

- Jeg har full tillit til at Olaug vil gjøre en god jobb fram til da, sier Turøy.

Om det ekstraordinære landsstyremøtet i går har hun følgende å si.

- Jeg tenker at det er mange som sier mye. Det er bedre at vi tar det internt enn at vi tar det utad. Det var helt greit at vi hadde et møte i går. Det er viktig at vi snakker med hverandre og ikke om hverandre, sier hun.

Ropstad på topp hjemme

Kjell Ingolf Ropstads hjemfylke Agder har satt ham øverst på sin lederliste, etterfulgt av Olaug Bollestad som 1. nestleder og og Line Henriette Hjemdal som 2. nestleder.

Også Oslo, som sendte tre røde og fire blå delegater til KrFs avgjørende landsmøtet 2. november, setter Ropstad opp først.

- Ut fra premisset om at KrF går inn i regjering og Hareides beskjed knyttet til det, har vi forslått Kjell Ingolf Ropstad som ny leder, og Erik Lunde som kandidat til ny nestleder, sier Espen Andreas Hasle, fylkesleder i Oslo.

- Lunde er godt kjent for oss i Oslo. Han har vist seg som en samlende karakter i alle år. Han anbefalte Hareides retning på landsmøtet, men er nå en del av delegasjonen som forhandler med Solberg-regjeringen. Han har vist seg som en mann som klarer å se de lange linjene for partiet, og det vil være godt for partiet i mange år, mener Hasle. Oslo har innstilt Bollestad som fortsatt 1. nestleder.

- Hans Olav Syversen er et Oslo-navn som er kommet opp. Dere har ikke spilt inn ham?

- Syversen ble aldri realitetsbehandlet. Vi hadde fått melding om at han var uaktuell av folk som hadde snakket med ham. Hvis det er ting som endrer seg for hans del, vil han alltid være aktuell, etter min mening, sier Hasle.

Peker på Syversen

Hans Olav Syversen er mangeårig stortingsrepresentant for KrF. Han mistet plassen sin på Stortinget ved valget i fjor høst og jobber nå som advokat i Obos, men regnes fortsatt som en viktig premissleverandør. Han skal også være rådgiver for Ropstad i regjeringssonderingene.

Selv om han ikke er nevnt av Oslo, trekkes han fram av flere andre fylkespartier. Han har tidligere sagt et tydelig nei og gjentar dette overfor Dagbladet i dag.

Flere framhever ham likevel som en samlende kandiat.

- Slik situasjonen er nå, må vi ha en leder som er samlende. Hvis Hareide ikke fortsetter, peker vi på Hans Olav Syversen som leder, sier Oluf Maurud, fylkesleder i Hedmark til Dagbladet.

- Vi har spilt inn Hans Olav Syversen som ny leder. Han er mest samlende. KrF trenger en leder som alle kan oppleve som sin egen, sier fylkesleder Beate Bondevik Lie i Sogn og Fjordane KrF til Klassekampen.

Også Nordland KrF, nevner ham.

- Vi har sendt inn tre navn, i uprioritert rekkefølge: Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Hans Olav Syversen, opplyser Ingelin Noresjø, fylkesleder i Nordland til Dagbladet.

Fylkeslederen i Akershus har tidligere pekt på Syversen, men har ikke spilt ham inn i denne runden.

- Akershus KrF valgte i går å ikke gi noen innspill til valgkomiteen i denne høringsrunden, sier Arne Willy Dahl. Han begrunner dette med at en på fylkesstyremøtet i går hadde andre saker som hastet mer.

- Slik situasjonen er nå, er det tidlig å spille inn navn, sier han.

Hordaland foreslår at valgkomiteen vurderer både Hans Olav Syvertsen og Kjell Ingolf Ropstad.

Lanserer nye navn

I Oppland KrF velger de å peke på noen helt nye navn

- Vi har ingen motforestillinger til dagens nestledere, men de regner vi med at valgkomiteen allerede har fått foreslått. Vi ville spille inn noen flere navn, og har foreslått Ingelin Noresjø fra Nordland og Hilde Ekeberg, sier Toril Kristiansen, fylkesleder i Oppland KrF.

Oppland KrF vil ellers ha Knut Arild Hareide som leder, også om KrF går inn i Solberg-regjeringen.

- Vi har sterkt ønske om å foreslå at Knut Arild fortsetter som en anerkjennelse på hans gode lederskap og politiske mot, sier hun.

Gir nestlederne tillit

Flere av fylkeslederne Dagbladet har fått kontakt med i dag, gir nestlederne tillit.

- Hele ledelsen uttrykker at de har tillit til hverandre. Da har jeg også det, sier Espen Andreas Hasle i Oslo.

Det samme sier fylkeslederen i Trøndelag, Jon Normann Tviberg

- Partiledelsen sier de har tillit til hverandre, og at de var bredt informert om den møtevirksomheten som var i forkant. Jeg er klar til å gå videre og håper å ha resten av Trøndelag med meg, men jeg registrerer at det er en del spørsmål, sier han.

Trøndelag KrF har valgt å forslå gjenvalg av dagens ledertrio, og ikke ta stilling til hva som skjer om partiet går inn i regjering og Hareide går av.

- Ting kan endre seg underveis i forbindelse med en eventuell regjeringsdeltakelse, men i denne første høringsrunden har vi innstilt dagens ledertrio: Hareide som leder, Bollestad som første nestleder og Ropstad som andre nestleder.

- Fortsatt kritisk

Også fylkesleder i Hordaland, Dag Sele, sier det var viktig at Hareide har sagt at han har tillit til nestlederene. Han sier de fikk en grundig prat i går, men legger til:

- Personlig er jeg fortsatt kritisk til hvordan Høyre og våre nestledere brukte abortsaken i et spill for å påvirke KrFs prosess om retningsvalg. Men denne saken er det nok delte oppfatninger om i Hordaland, som ellers i landet. Når det gjelder tillit til nestlederne, vektlegger jeg at partilederen er tydelig på at han har tillit til dem. Det er det som er det viktige nå, sier han.

Hvis Hareide trekker seg, foreslår Hordaland at valgkomiteen vurderer både Hans Olav Syvertsen og Kjell Ingolf Ropstad til ledervervet.

Østfold KrF og Buskerud KrF ønsker ikke å gå ut med sine forslag.