JA:  KrFs landsmøte gikk fredag kveld inn for å ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger på to år, og tredoble støtten til nærområdene - fra 512 millioner i 2014. Første nestleder Dagrun Eriksen skrøyt av engasjementet til landsmøtet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
JA: KrFs landsmøte gikk fredag kveld inn for å ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger på to år, og tredoble støtten til nærområdene - fra 512 millioner i 2014. Første nestleder Dagrun Eriksen skrøyt av engasjementet til landsmøtet. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

KrF stemte for 10 000 syriske flyktinger til stående applaus

Enstemmig vedtatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrFs landsmøte gikk fredag kveld inn for å ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger på to år, og tredoble støtten til nærområdene - fra 512 millioner i 2014.

- Vi skal hjelpe i nærområdene, men vi må også ta imot flyktninger i Norge, fordi det ikke lenger er kapasitet i nærområdene, sa KrFU-leder Emil Andre Erstad på vegne av forslagsstillerne.

Flere delegater gikk på talerstolen og sa at 10 000 syriske flyktninger er viktigere enn å redde den sittende regjeringen.

Delegat Tore Kristiansen sa det slik:

- Per Sanberg skal være veldig glad for at ikke Moses står på andre siden av Middelhavet. Christian Tybring-Gjedde sto på talerstolen på FrP´s landsmøte forrige helg og sa at vi ikke skulle ta i mot 9000, 100, 2 eller 1 flyktning, men ingen flere flyktninger. Jeg sier at verken 15, 10, 2 eller én statsråd skal stå i veien og hindre oss i å ta imot mennesker i nød.

Den økonomiske løsningen av dette vedtaket utsatte KrF til seinere på landsmøtet hvor de skal diskutere bosetting av flyktninger.

Dermed har både Ap, Venstre, KrF, Sv og Sp stemt for forslag om å ta imot 10 000 flyktninger, noe som gjør at det er et klart flertall på Stortinget.

Frp har gitt klar beskjed om at de er i mot dette, men flere partiledere har sagt at de likevel vil jobbe hardt for en bred løsning i Stortinget.

Dersom Frp og Høyre ikke snur, står Krf og Venstre overfor et potensielt dilemma

Stemme med stortingsflertallet og eget landsmøtevedtak, men mot regjeringen, eller stemme nei for å sikre regjeringens budsjett.

Revidert budsjett legges fram 12. mai. Men den ekstrabevilgningen som skal til for å ta imot 3500 ekstra flyktninger i inneværende år, krever større justeringer enn det som vanligvis gjøres i revidert budsjett.

Overrasket med t-skjorte Tidligere på dagen hadde KrFU-lederen overrasket første nestleder og stedfortredende partileder Dagrun Eriksen med en gave. Gaven var en t-skjorte med påskriften «Velkommen til Norge, alle 10 000».

- Dette var en klar beskjed til Dagrun om at KrF må stå på for å få gjennom at Norge skal åpne opp for 10 000 syriske kvoteflyktninger, og at vi skal tredoble bistanden til nærområdene, sier Erstad til Dagbladet, og fortsatte:

- Seks av åtte partier er enige om at vi skal si ja til 10 000 syriske flyktninger. Det er et godt utgangspunkt for en bred enighet.

Dagrun Eriksen svarte fra talerstolen:

- Jeg gleder meg til å ta den diskusjonen på landsmøtet, og det gleder meg å høre et parti som er villige til å stå opp for verdens nød.

Eriksen bekreftet overfor Dagbladet på torsdag at hun vil kjempe for de syriske flyktningene.

- Slitsomt med Frp Den betente striden rundt asylpolitikken har ført til et kjølig samarbeidsklima, og i skyggene lurer konflikter om søndagsåpne butikker, Førdefjorden og flere andre miljøsaker.

En rundspørring sendt på e-post til tillitsvalgte på alle nivåer i KrF, viser at stemningen i KrF har snudd når det gjelder hvilke partier de ønsker å sitte i regjering med.

Stilt overfor valget mellom å sitte i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, eller med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, svarer 55,8 prosent av dem som har svart at de foretrekker Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Fylkesleder Kjell Bjørseth i Hedmark synes Dagbladets undersøkelse stemmer med hvordan han opplever stemningen i partiet.

- Det er slitsomt med Frp, for å si det rett ut, og det har blitt en dreining vekk fra dem. Det er motstanden mot Frp som slår ut her, sier han.

- Krevende saker Dagrun Eriksen tror disse tallene er et uttrykk for at de tillitsvalgte har et sterkt ønske om gjennomslag.

- Vi har vært gjennom noen krevende saker den siste tiden. Svarene viser at vi er et sentrumsparti som kan samarbeide begge veier, men nå er det flere som sier det høyt enn før. Dette henger også sammen med at Jonas Gahr Støre har tatt Ap lengre mot sentrum, mener Eriksen.

Svarene fra de tillitsvalgte i KrF kommer i kjølvannet av en krevende vinter og vår for samarbeidspartiene. Onsdag skrev Dagbladet at flere fylkesledere i KrF mener de nærmer seg smertegrensa for hva partiet kan tåle i samarbeidet med regjeringspartiene - og da særlig Frp.

- Jeg synes å merke et flertall som mener dette er noe vi bør komme oss ut av, sa fylkesleder Trude Brosvik til Dagbladet.