Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Asylsøkeres rettigheter:

KrF stemte ned seg selv

KrF ville pålegge regjeringen å styrke asylsøkeres rett til å bli hørt i klagesaker. Men det var før partiet selv kom i regjering.

FOR, MEN MOT: - Forklaringen er at KrF kom inn i regjering, sier stortingsrepresentant Tore Storehaug. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix
FOR, MEN MOT: - Forklaringen er at KrF kom inn i regjering, sier stortingsrepresentant Tore Storehaug. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et forslag fra KrF om å endre lovverket for å styrke asylsøkeres rettsvern ble tirsdag stemt ned i Stortinget av Høyre, Frp, Venstre - og KrF.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad og partifellene Tore Storehaug, Torhild Bransdal og Simon Molvær Grimstad argumenterte med at dagens saksbehandling gir en risiko for tvangsreturer i strid med Norges internasjonale forpliktelser.

«En behandling av søknader om beskyttelse, uten tilstrekkelige rettssikkerhetsgarantier, kan føre til at mennesker tvangsutsendes fra Norge til forfølgelse i hjemlandet» het det da forslaget ble fremmet i fjor vår.

Muntlig og tilsvarsrett

Men da saken ble behandlet i kommunal- og forvaltningskomiteen, nøyde KrF seg med å vise til regjeringsplattformen som ble forhandlet fram på Granavolden i januar.

Der skriver de fire regjeringspartiene at regjeringen vil gjennomgå klageordningen på utlendingsfeltet og «sikre rask behandling av asylsøknader uten at det går på bekostning av rettssikkerheten til asylsøkerne».

Opprinnelig ville KrF at Stortinget skulle «be regjeringen sikre full kontradiksjon i klagesaksbehandlingen» og sørge for at «et betydelig større antall personer skulle få muligheten til å forklare seg muntlig i Utlendingsnemnda».

Liv og død

Komitéleder og saksordfører Karin Andersen (SV) omtaler KrFs snuoperasjon som veldig skuffende.

- Dette handler jo i ytterste konsekvens om liv og død. En tvangsretur til forfølgelse kan være fatal og uopprettelig, sier hun til Dagbladet.

- Men det ser ut til at KrF opplever det samme som Venstre er blitt utsatt for. Nemlig at de blir helt borte, sukker Andersen.

Da saken kom til avstemning i Stortinget, stemte SV, MDG og Rødt for et forslag fra Ap og Senterpartiet som lå tett opp til KrFs opprinnelige forslag i saken.

Litt annerledes

KrF-representant Tore Storehaug forklarer hvorfor KrF stemte ned forslaget han var med på å skrive.

- Den korte forklaringen er at vi kom inn i regjering. Da må vi stemme for det som står i plattformen, og da kan vi ikke alltid stemme for vår primærpolitikk, sier han.

- Gjør det vondt?

- Det er sånn det er. Også tilværelsen som opposisjonsparti har sine fordeler og ulemper. KrFs politikk står fast, men vi må jobbe litt annerledes for å få gjennomslag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!