Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byggeskandalen:

KrF stoler ikke lenger på tallene fra Olemic Thommessen

KrFs tillit til Thommesen blir stadig mer tynnslitt, men partiet vil ikke gjøre som Ap og be ham om å trekke seg - ennå.

PRESSES: Stortingspresidenten svarte politikerne i går. KrF ble ikke betrygget. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
PRESSES: Stortingspresidenten svarte politikerne i går. KrF ble ikke betrygget. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Flere av de viktigste spørsmålene har Olemic Thommessen fortsatt ikke gitt oss svar på, sier Hans Fredrik Grøvan til Dagbladet.

Bare dager etter Thommessen orienterte finanskomiteen om byggesaken, etterlyser Grøvan fortsatt flere - og bedre - svar fra stortingspresidenten. Blant annet krever Grøvan svar på hvor grundig Thommessen selv har etterlyst informasjon om den gigantiske budsjettsprekken på 1,2 milliarder kroner.

- Har du mer eller mindre tillit til Olemic Thommessen i dag, kontra onsdag?

- Vi synes ikke onsdagen gjorde situasjonen bedre. Så lenge det er ubesvarte spørsmål, så er saken alvorlig.

Stoler ikke på tallene

Så ille er det nå blitt, at Grøvan ikke lenger stoler på tallene stortingspresidenten serverer. Han krever derfor en ekstern evaluering av alt tallgrunnlag for byggeprosjektet.

- Hvis vi skal være sikre på at vi kommer i mål denne gangen, så må tallene som er presentert kvalitetssikres.

- Du kan altså ikke stole på prognosene Olemic Thommessen har gitt?

- Nei, jeg føler på ingen måte det, svarer Grøvan.

Han peker på at byggeprosjektet på Stortinget for bare noen uker siden lå an til å koste 1,8 milliarder. Prosjektet har altså blitt 500 millioner kroner dyrere på kort tid.

Men til tross for at han sier han ikke kan stole på prognosene til Thommessen, sier Grøvan at det er lite sannsynlig at KrF vil be ham trekke seg eller erklære mistillit før redegjørelsen tirsdag.

- Byggesaken er ikke blitt mindre alvorlig etter presidentens redegjørelse forrige uke. Vi har bedt om en redegjørelse for hele stortinget. Den får vi på tirsdag. Vi vil i etterkant av den drøfte og konkludere på hva vår holdning til saken blir, sier stortingsrepresentanten.

Støre ber Thommessen gå

Før Henrik Asheim (H) ikke kunne garantere stortingspresidenten tillit onsdag, hadde regjeringspartiene vært tause om Thommessen og ikke flagget kritikk offentlig.

Fredag sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre til NRK at han ber Thommessen om å trekke seg. Han mener stortingspresidenten knapt har foretatt seg noe fra slutten av desember til ordinære møter i februar. Han ber regjeringspartiene og KrF vurdere om du fortsatt står bak stortingspresidenten eller komme med ny kandidat.

MÅ GÅ: Stortingspresident Olemic Thommessen må gå, mener SVs Audun Lysbakken. Video: Frida Andersen / Dagbladet / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

Garantien er borte

Per i dag anslår Olemic Thommessen at bygging av nytt vare- og postmottak og underjordisk tunnel på Stortinget skal koste 2,3 milliarder. Både SV og Senterpartiet sier til Dagbladet at de frykter regninga blir enda større.

Dersom Thommessen skal få fortsette som stortingspresident er han avhengig av KrFs velsignelse. Selv om rommet for tilgivelse nok er høyere her enn i andre partier på Stortinget, kommer Grøvan med en klokkeklar advarsel: KrF føler ingen lojalitet til støtten de ga Olemic Thommessen i fjor høst, da han vant kampvoteringen om presidentvervet.

- Byggesaken er en helt selvstendig sak, den har ingenting med konstitueringsspørsmålet å gjøre, sier Grøvan.

- Hva om Høyre foreslår en ny presidentkandidat?

- Ja, det er jo interessant. Det må KrF vurdere, hvis og når den tid eventuelt kommer.

Trenger oljepenger

Olemic Thommessen foreslo tirsdag kveld to sparetiltak for å dekke inn deler av budsjettsprekken: Ansettelsesstopp og stans i all påtenkte byggeprosjekter.

Grøvan sier dét ikke er nok, og ber Siv Jensen hente fram lommeboka.

- Jeg tviler på at hele beløpet på 1,2 milliarder kan finnes i budsjettreduksjoner her. Vi vil måtte grave litt dypere i statskassa for å få dette finansiert, slik det ser ut nå.

Før KrF fatter en beslutning om eventuell mistillit til Thommessen, vil partiet gi stortingspresidenten en mulighet til å forklare seg i Stortinget. Det har Thommessen sagt seg positiv til.

Etter hva Dagbladet forstår, skal en slik plenumsforklaring finne sted i løpet av de to neste ukene.

Frp-er ber Olemic trekke seg

Også i Frp murrer enkelte over Thommesens håndtering. Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad er foreløpig den eneste på borgerlig side som åpent oppfordrer Thommesen til å vurdere å trekke seg.

- Jeg opplever at det er til dels stor mistillit til stortinget i folket etter byggesprekken. Jeg tror folk forventer at det får politiske konsekvenser også, og da er det engang sånn at stortingspresidenten har det øverste ansvaret her, sier Bjørnstad til Dagbladet.

Finanspolitikeren sier det er flere hull i forklaringene fra Thommesen, som han og resten av finanskomiteen fikk presentert onsdag.

Bør gå

Hovedspørsmålet er hva Thommesen selv etterspurte av informasjon om kostnadsoverskridelsene i de 44 dagene fra 19.desember, da stortingsdirektør Ida Børresen fikk høre at kostnadsramma sprakk, og 1.februar presidentskapet i fellesskap skal ha fått den første orienteringen om overskridelsene på et møte.

Det har verken stortingsdirektør Børresen eller Thommesen ønsket å svare konkret på.

- Som byggherre på et sånt prosjekt er man nødt til å være hands-on og etterspørre informasjon hele tiden, og det virker å være her det har sviktet. Man kan ikke lene seg på at «burde ha fortalt oss». Man må også spørre selv hva man selv har spurt om, sier Bjørnstad.

Han mener det er naturlig at Thommesen trekker seg selv, før Stortinget blir tvunget til å ta stilling til tillitsspørsmålet.

- Hva håper du ditt eget parti gjør hvis Thommesen ikke gjør det?

- Vi må ta diskusjonen på lik linje med andre partier, og da er det naturlig at det skjer etter den første åpne redegjørelsen i Stortinget, men jeg mener at den bør ende med at Thommesen finner ut at han bør avstå av hensyn til Stortingets omdømme. Jeg tror ikke det er mulig å rette opp omdømmeproblematikken uten at det får politiske konsekvenser for presidenten, så spør du meg, vil det være det mest naturlige, sier Bjørnstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!