TAPTE KAMPEN: KrF og partiets leder Knut Arild Hareide vant ikke fram. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAPTE KAMPEN: KrF og partiets leder Knut Arild Hareide vant ikke fram. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

KrF tapte kampen om sluttvederlaget

KrF gikk inn i budsjettforhandlingene for å fjerne avkortingen av etterlønn for eldre arbeidstakere. De kom ut med en fredning av avkortingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sluttvederlagsordningen gir eldre arbeidstakere som av ulike grunner blir arbeidsløse og som faller utenfor AFP-ordningen inntil 80.000 kroner i etterlønn.

Men en god del går bort i skatt og inntil 30.000 kan avkortes dersom mottakeren får penger fra Nav. Dermed kan mottakeren sitte igjen med så lite som 25.000 av de opprinnelige 80.000.

Denne avkortingen har Stortinget bedt regjeringen om å fjerne, mens regjeringen ville beholde den. Fredag vedtar Stortinget statsbudsjettet med en merknad om at avkortingsreglene ikke skal endres, skriver FriFagbevegelse.

Dermed kan hele ordningen forsvinne. Det er LO og NHO som finansierer fondet, men nå vil de revurdere dette.

- Det er ikke vår oppgave å finansiere Nav eller statsbudsjettet med penger som var ment som en håndsrekning til dem som er så uheldige å miste jobben sent i yrkeslivet, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til LO-Aktuelt.

Striden startet da Høyre og Fremskrittspartiet fikk med seg KrF og Venstre på å skattlegge den tariff-festede ordningen.

(NTB)