HARDT UT: KrF-nestleder Olaug Bollestad (i midten) går hardt ut mot endringer i akuttkirurgien. Her sammen med partileder Knut Arild Hareide og nestleder Dagrun Eriksen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
HARDT UT: KrF-nestleder Olaug Bollestad (i midten) går hardt ut mot endringer i akuttkirurgien. Her sammen med partileder Knut Arild Hareide og nestleder Dagrun Eriksen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

KrF til Høie: - Ikke kødd med akuttkirurgien

KrFs nestleder er frisk i ordvalget når hun ber helseministeren beholde akuttberedskapen ved lokalsykehusene. Akuttkirurgien «kødder vi ikke med», sier Olaug Bollestad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Akuttkirurgien er grunnmuren i Helse-Norge, påpeker Bollestad overfor Nationen. Helseminister Bent Høie (H) bør dermed være forberedt på motstand fra støttepartiet KrF dersom han går inn for å kutte denne funksjonen ved lokalsykehusene.

En gjennomgang Høie har bestilt av 14 mindre sykehus viser at de i gjennomsnitt gjennomfører én akuttkirurgisk operasjon i døgnet. Nylig sa statsråden at det er så lite aktivitet at det vil være utfordrende å opprettholde tilbudet. Bollestad kritiserer argumentene for å sentralisere akuttkirurgien.

- At lokalsykehusene i snitt gjennomfører en akuttkirurgisk operasjon i døgnet, er ikke relevant, som også Legeforeningen har sagt. For sykehusene har vurdert andre pasienter, som er sendt videre eller ikke operert.

Bollestad kaller akuttkirurgisk kompetanse en bærebjelke for god beredskap og trygghet for folk og frykter en dominoeffekt dersom den forsvinner.

- Tar man vekk den akuttkirurgiske kompetansen, ødelegger man noe av det øvrige miljøet også, sier hun.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer