KNIVSEGG: Knut Arild Hareide (Krf) legger opp til politisk balansegang inn mot valget til neste år. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KNIVSEGG: Knut Arild Hareide (Krf) legger opp til politisk balansegang inn mot valget til neste år. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

KrF-tillitsvalgte har talt: JA til Ap og Sp

Men Erna Solberg er fortsatt deres førstevalg som statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Et flertall av Kristelig Folkepartis tillitsvalgte og folkevalgte foretrekker regjeringsdeltakelse med Ap og Sp framfor Høyre, Frp og Venstre.

Det viser en rundspørring Dagbladet har foretatt blant KrFs kommunestyre- og fylkestingsrepresentanter, samt medlemmer i sentralstyret, landsstyret og lokallagene. Over 600 har svart.

Velger Erna

54 prosent ønsker at KrF skal gå i regjering med Ap og Sp, 46 prosent vil være på lag med Høyre, Frp og Venstre, noe som er nærmet identisk med det de svarte da Dagbladet spurte om det samme i mai 2015.

DRØMMEPARTNERNE: Grasrota i KrF mener Knut Arild Hareide bør søke samarbeid med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre etter stortingsvalget neste høst. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
DRØMMEPARTNERNE: Grasrota i KrF mener Knut Arild Hareide bør søke samarbeid med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre etter stortingsvalget neste høst. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

På spørsmål om hvem de helst vil ha som statsminister, svarer 65 prosent Erna Solberg, 35 prosent svarer Jonas Gahr Støre.

Ap-nestleder Hadia Tajik tar i mot KrF med åpne armer.

- Det at de tillitsvalgte fortsatt foretrekker et regjeringssamarbeid med Ap og Sp forteller meg at mange i KrF har erfart at det går fint å samarbeide med Ap, enten det er om skatt-, familie- og likestillingspolitikk på Stortinget, eller om det er rundt om i landet hvor vi samarbeider i flere kommuner, sier Tajik til Dagbladet.

Få mye igjen

I mai i år spurte Dagbladet en rekke sentrale Ap-topper om hvilket regjeringsalternativ de ser på som mest aktuelt i 2017, og alle svarte Ap, Sp og KrF i regjering, med mulig støtte fra SV og MDG.

- Hvilke muligheter ser du i et KrF-samarbeid, Hadia Tajik?

- Vi er åpne for å samarbeide med alle i opposisjon, og det ligger gode muligheter for et parti som KrF i samarbeid med oss. De vil oppleve at det er mye å få igjen på områder som er viktig for Norge, for eksempel arbeid, skole, helse og klima.

Svelge kameler

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning mener resultatet er delvis overraskende.

- Det er ikke overraskende at KrF har vanskeligheter med Frp, men motstanden mot Ap har også vært stor, så jeg er litt overrasket over tallene. I et samarbeid med Ap vil de måtte svelge noen kameler, men det er tydelig at flørtinga fra Ap har virket på de tillitsvalgte, sier Bergh.

Og legger til:

- Et alternativ med Høyre, KrF og Venstre i regjering vil helt klart være foretrukket i KrF, men det er i realiteten et langt mindre sannsynlig alternativ, både på grunn av signalene Erna Solberg har sendt, og fordi oppslutningen ikke er stor nok, sier Bergh.

Urokkelige Ap-påler

Mandag skrev Dagbladet om de mange vanskelige sakene som venter dersom det skulle bli et samarbeid mellom Ap og KrF. Miljø, bioteknologi, kontanstøtte, abortsaken og spørsmålet om homofilt ekteskap vil kunne skape hodebry for partilederne Knut Arild Hareide (KrF) og Jonas Gahr Støre (Ap).

- Er dette overkommelige utfordringer, Tajik?

- Ja, vi har erfaring fra den rødgrønne regjeringen med å gå inn i forhandlinger med ulikt utgangspunkt, der vi har slått fast noen urokkelige påler. Fram mot 2017 vil det være gode muligheter for å etablere samarbeid med flere partier der alle er innstilt på å gi og ta.

Tajik vil inntil videre ikke gå i detalj på hvordan et eventuelt kompromiss med KrF vil se ut, eller hva slags regjeringsalterntiv Ap vil gå til valg på.

Deler grunnsyn

- Er det ikke problematisk at Ap-velgerne ikke vet hva slags regjeringsalternativ de stemmer på, på samme måte som dere kritiserte de borgerlige for «blåblått kaos» før 2013-valget?

- En stemme på Ap gir Jonas som statsminisiter, og mye god Ap-poltiikk. Ap og de andre opposisjonspartiene deler grunnleggende syn på hvordan vi skal løse utfordringene vi står overfor, og som ikke Høyre og Frp deler. De store oppgavene skal løses i fellesskap, og hver enkelt skal ikke overlates til egen lommebok. Det vil gjennomsyre regjeringens politikk, sier Tajik.

FØRSTEMANN: Knut Arild Hareide deltar i dag på Pride- paraden i Oslo sentrum. Han er den første KrF-lederen som gjør dette. Video: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Tiltro til Sp

I spørreundersøkelsen blir KrF-erne også bedt om å rangere de øvrige partiene etter hvor godt de passer som regjeringspartner for KrF.

Bare to prosent har Fremskrittspartiet som nummer en. Høyre troner øverst med 45 prosent, foran Senterpartiet med 33 prosent, Venstre med 14 prosent og Arbeiderpartiet med 13 prosent.

Slår man sammen første-, andre- og tredjevalgene til KrF-erne, kommer tiltroen deres til Senterpartiet enda tydeligere fram.

81 prosent for Sp mot 80 prosent for Høyre og 72 prosent for Venstre. Ap oppnår her 47 prosent, mens Frp ikke kommer høyere enn 19 prosent.

Valgforsker Johannes Bergh understreker at KrF nok en gang vil kunne spille en nøkkelrolle etter valget i 2017.

- Ser vi på meningsmålingene over tid, så er befolkningen veldig splitta mellom det rødgrønne og borgerlige alternativet. Det betyr i praksis at det er stor sannsynlighet for at KrF havner på vippen, og at de vil få en viktig rolle når en ny regjering skal dannes, sier Bergh.

Kommunikasjonsrådgiver i KrFs stortingsgruppe, Dag Andreas Fedøy, opplyser at partiledelsen ikke ønsker å kommentere tallene fordi de er i en prosess, og at KrFs landsmøte i 2017 skal lande samarbeidsspørsmålet.

- Enighet mellom Ap og Høyre

Men i sin tale under Arendalsuka onsdag, ga Hareide likevel et lite innblikk i hvordan han tenker. Han gjentok sin visjon om «en tredje vei» mellom det rødgrønne og blåblå alternativet, nemlig sentrum.

- Det finnes et alternativ til todelingen av norsk politikk. Det finnes partier i norsk politikk som primært er bygget på ideer og samfunnssyn, og ikke først og fremst på ønsket om makt. Som kan styre landet uten å gjøre seg til dårlige kopier av sin påståtte motsats, sa Hareide.

Han understreket igjen at KrF er et styringsparti, og at han vil søke innflytelse i regjering etter valgtet.

Men Hareide brukte også anledningen til å forberede partiet på et potensielt skifte, ved å minne om at avstanden fra Høyre til Ap ikke er stor, og at det som virkelig betyr noe er påvirkingen fra KrF.

- Selvsagt fins det små forskjeller og nyanser her og der, men det store bildet viser klar enighet mellom Ap og Høyre.