Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- KrF tok Hagen inn i varmen

Anne Enger Lahnstein forsvinner fra partipolitikken sammen med sentrumsalternativet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag sto hun for en slags offisiell abdikasjon da hun presenterte sine erindringer i boka «Grønn dame, rød klut». Samtidig med bokpresentasjonen kom hun med et politisk testamente der hun slår fast at sentrum som et selvstendig alternativ i norsk politikk er over, om ikke for alltid, så i alle fall for lang tid.

Men hun mener at høstens valg åpner for nye samarbeidskonstellasjoner.

- Det skal bli spennende å se hva som skjer med et Arbeiderparti som er blitt mindre, og kanskje mer radikalt og et sterkere SV, sa hun på en pressekonferanse i forbindelse med boklanseringen.

Hør Lahnstein!

Sentrum forbi

Lahnstein la ikke skjul på at troen på sentrum var liten etter valget. Hun konstaterte at sentrum som alternativ var avvist av velgerne i valg.

- Den nye regjeringen kan bli sittende i fire år, og det er klart at dette vil skape politiske bindinger for de partiene som er med, sa den tidligere Sp-lederen.

Lahnstein sa at det var Sp som var pådriver for sentrumsalternativet og for sentrum som et blokkuavhengig alternativ i norsk politikk. Ifølge henne ønsket KrF hele tiden et samarbeid der Høyre skulle være med.

- KrF hadde muligheten til å velge, og partiet valgte høyrekreftene. Så langt gikk partiet at de tok Carl I. Hagen inn i varmen, ga Siv Jensen ledervervet i finanskomiteen og Høyre flertall i regjeringen. KrF lener seg tungt mot Høyre. Dette er ingen anklage mot Kjell Magne Bondevik. Det viser bare at partiet tar konsekvensene av det hele tiden har ment, og det viser at det var Sp som holdt sentrum sammen, analyserte Lahnstein.

- Sp har holdt en skanse mot høyrekreftene som også KrFs grasrot har vist å sette pris på, mente hun.

- Jeg ønsker Kjell Magne Bondevik all arbeidslykke og arbeidsglede. Jeg har ikke hatt til hensikt, eller noe ønske om, å ta et oppgjør med Bondevik, forsikret Anne Enger Lahnstein til slutt.

Den tidligere partilederen trodde at Sp bare hadde godt av en tid i opposisjon for å bygge seg opp både organisatorisk og politisk.

Ingen objektiv bok

Lahnsteins erindringer handler om barndom og ungdom i Trøgstad, om veien til topps i Sp og norsk politikk, om det turbulente livet på toppen og privatlivet, blant annet har sønnens alvorlige sykdom fått stor plass i boka. Hun understreket at hun ikke har skrevet noen objektiv bok. Hovedkildene var hennes egne dagbøker, som hun har skrevet fra 1992-93, sjuende sanser gjennom mange år og avisutklipp.

- Jeg setter punktum for min partipolitiske karriere. Jeg sitter igjen med bare takknemlighet, faktisk, sa hun.

Lahnstein har vært en menget sentral person i norsk politikk i 20 år. Hun har stått i fremste rekke i to av de største stridsspørsmålene i norsk politikk etter 1945: Abortsaken og EU-striden.

- Jeg har oppfattet meg selv som kontroversiell. Tidlig i min politiske karriere lurte jeg på hvorfor folk mente som mye galt om meg. Etter hvert skjønte jeg at det var en del av den politiske kampen. Jeg har vært tøff selv også, sa eks-partipolitiker Anne Enger Lahnstein.

(NTB-Svein Kristoffersen)

Hele Norges coronakart