Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF i regjering

KrF-topp: - Vi må godta Frp-seire

Kristelig Folkeparti har «et voldsomt potensiale» til å bli langt større enn 4 prosent, mener generalsekretær Geir Morten Nilsen. Men KrF må tåle Frp-seire, sier han.

TØFFERE OG PROFFERE: Geir Morten Nilsen overtok som KrFs generalsekretær etter Hilde Frafjord Johnson. Han er ikke med på at KrF er i ferd med å bli smalere. Han mener partiet må bli tøffere og proffere. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
TØFFERE OG PROFFERE: Geir Morten Nilsen overtok som KrFs generalsekretær etter Hilde Frafjord Johnson. Han er ikke med på at KrF er i ferd med å bli smalere. Han mener partiet må bli tøffere og proffere. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Forretningsmannen er hyret for å bygge et proffere og tøffere parti som tåler kompromissene i regjering. For å ha regjeringsmakt og få innflytelse må KrF godta at Frp også får seire, slår Nilsen fast.

For snart ett år siden gikk KrF inn i regjeringen. Mange i KrF opplever fortsatt at partiet er splittet i røde og blå. Per november hadde KrF mistet 1251 medlemmer i løpet av året, ifølge Klassekampen. De røde mener fortsatt potensialet for velgervekst er større på venstresiden. De synes det smerter at KrF bidrar til å gi Frp seire og gjennomslag.

- Retningsvalget forplikter

Men Geir Morten Nilsen, som overtok som generalsekretær etter Hilde Frafjord Johnson, ser lyst på situasjonen.

- Det jeg opplever, er en brann og en idealisme for politikk. Jeg ser en nerve og et veldig engasjement i partiet. For meg som gründer og forretningsmann er et slikt engasjement gull. Det er verdifullt og vakkert. Jeg ser et potensiale for at KrF kan nå langt ut over 4 prosent, sier Nilsen til Dagbladet.

Han viser til at det var enighet i KrFs partiledelse om at vippeposisjonen ikke lenger var et godt sted å være.

- Man var enig om at det ville være bedre for partiet å oppnå økt politisk innflytelse og ta del i styringen av landet. Man tok et valg, og da forplikter det hele partiet, sier Nilsen.

Tøffere og proffere

- Må KrF, for å bli et tydeligere alternativ for velgerne, bli et smalere parti?

- Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Vi vil veldig gjerne bli et tøffere, mer profesjonelt og mer forståelig parti. Men det ligger noen utfordringer i å være et styrende parti. Det mangler kanskje forståelse for det. Det er ikke sikkert at et parti på 4 prosent kan forvente å vinne alle sakene, verken i Stortinget eller i regjeringen.

Spørsmålet er om KrF-organisasjonen er sterk, trygg og tøff nok til å sitte i regjering, være med på beslutningene og prege landet. Da vinner en noen saker, men taper andre, sier Nilsen.

- Kompromisset i regjering innebærer at KrF også må gi Frp noen seire som KrF må godta?

- Ja, det legger jeg inn her. Det var som sagt en felles forståelse at man ikke ville være i vippeposisjon. Man ville heller være i regjering, til den ene eller andre siden. Det er noen ganger enklere å være et opposisjonsparti som kan reise fanen høyt i alle saker, men da har man også tilsvarende mindre innflytelse på styringen av landet. KrF er det samme gule verdipartiet, sier Nilsen, med henvisning til partiets logofarge.

- Er det en fare for at KrF bare blir et parti for Sør- og Vestlandet?

FØRSTE ÅR: Kjell Ingolf Ropstads første år som partileder for Kristelig Folkeparti har ikke bare vært en dans på roser. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Jeg er overbevist om at vi kan samle oss gjennom det som forener oss, for jeg har sett nerven i det pulserende KrF. Gjennom gode prosesser skal vi finne fram til det vi er enige om, og som vi i fellesskap skal kjempe for. Spørsmålet er om vi er tøffe nok til å være i det politiske landskapet vi er i nå, der partier kan bli straffet for å være i styring, sier Nilsen.

- Sekularisering gått for langt

- Du har uttalt at sekulariseringen har kommet for langt i det norske samfunnet, og at det er mindre toleranse for tro. Hva mener du med det?

- Det jeg mener, er at man må få være fri til å mene og tro uten å bli ekskludert, stigmatisert og hetset. Hvis ytringsrommet innsnevres slik at du må være «rettenkende» for å være en del av dette samfunnet, da er det et samfunn vi ikke vil ha, sier Nilsen.

I høst har KrF preget offentligheten med to debatter: En der KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad anklaget deler av miljøbevegelsen for å likestille menneskeverd med dyrs verdi, og en debatt om homoterapi, som KrF ikke vil forby.

- Han disse sakene bidratt til å profilere KrF?

- Man har snakket om menneskeverdet på alle de nasjonale kanalene, det vil jeg påpeke. Å snakke om menneskeverd i den offentlige debatten, er veldig viktig for KrF. Framover kommer mange etiske problemstillinger med ny teknologi, klimautfordringer og tøffe økonomiske prioriteringer. Da er det viktig at menneskeverdet ligger som et fundament i disse sakene.

Her tror jeg Kjell Ingolf Ropstad treffer godt når han trekker frem denne problemstillingen. Grunnen til at jeg sa ja til jobben, er at jeg tror på KrF og den samtalen vi bringer opp. Uten et verdiparti som KrF blir Norge fattigere, sier Nilsen.