Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Striden i Kristelig folkeparti:

KrF-topp krever nytt landsstyremøte

Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug reagerer sterkt på opplysninger i dagens VG om omfattende kontakt mellom Høyre og KrFs nestledere.

MAKTKAMP: Kjell Ingolf Ropstad (til venstre) skal ha snudd fra å være usikker på hvor mye han skulle engasjere seg for blå seier, til å gi alt for å vinne etter møter med Høyre-ledelsen. Foto: Hans A. Vedlog
MAKTKAMP: Kjell Ingolf Ropstad (til venstre) skal ha snudd fra å være usikker på hvor mye han skulle engasjere seg for blå seier, til å gi alt for å vinne etter møter med Høyre-ledelsen. Foto: Hans A. Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette ser stygt ut, sier sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug til Dagbladet.

Hun vil nå be om et ekstraordinært landsstyremøte etter VGs sak i dag.

- Jeg har i formiddag sendt henvendelse til partileder Knut Arild Hareide og generalsekretær Hilde Frafjord Johnson og bedt om at de innkaller til et ekstraordinært landsstyremøte slik at vi får alt på bordet. VI trenger å høre fra de impliserte hva som har skjedd. Saken i VG gir et litt annet bilde enn det vi tidligere har trodd på, sier Bjørkhaug til Dagbladet.

VIL HA ALT PÅ BORDET: Karin Bjørkhaug krever ekstraordinært landsstyremøter.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL HA ALT PÅ BORDET: Karin Bjørkhaug krever ekstraordinært landsstyremøter. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Bjørkhaug reagerer særlig på den tette kontakten som har vært mellom Høyre-leder og statsminister Erna Solberg og nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad.

Ifølge VG var begge nestlederne i møte med hele Høyre-ledelsen i forkant av utspillet om abortloven.

- Ser stygt ut

- Det virker som kontakten har vært tettere og mer strategisk enn vi har visst om. Vi skulle ha en debatt som veivalg om var forankret i KrF, ikke påvirket av Høyre og regissert av Høyre-folk. Vi trenger å få alt på bordet. Dette var ikke det vi trengte. Det ser stygt ut, sier Bjørkhaug.

Hun får støtte av Arne Willy Dahl, fylkesleder for Akershus.

- Opplysningene i VG er urovekkende, men jeg vet ikke om det også kan være andre opplysninger som må tas med i bildet. Slik saken ligger an nå, er det grunnlag for å kalle inn landsstyret for å få oppklart saken, sier han.

Topptungt

- Det var helt nytt for meg at det var et så topptungt møte, og at Olaug Bollestad også var til stede, det sier også KrF-politiker i Nordland KrF Tore Christiansen til Dagbladet.

VG omtaler i dag et hittil ukjent møte mellom Erna Solberg, og hennes to nestledere Jan Tore Sanner og Bent Høie, samt de to nestlederne i KrF, Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad på Statsministerens kontor den 10. oktober.

Ifølge VG var Ropstad før møtet i tvil om hva han skulle gjøre, og ga til og med uttrykk for overfor Hareides nærmeste rådgiver at han ha innerst inne håpet at Hareide skulle vinne.

Etter møtet begynte han å snakke om en« historisk mulighet til å få gjennomslag for endringer i abortloven» på en rekke fylkesårsmøter i partiet.

- Hareide tatt på senga

Som Dagbladet tidligere har avslørt, var Ropstad i flere møter med Høyres pressesjef i forkant av utspillet om abort – der han utfordret Erna Solberg og Jonas Gahr Støre på hva de var villig til å diskutere.

I interne møter gjorde Ropstad det også klart at han var klar til å ta over som partileder om Hareide trakk seg.

En sentral kilde sier til Dagbladet at Hareide selv ble tatt på senga av at Ropstad «lanserte seg selv» som kandidat, og mener det var med å tippe flertallet – sammen med abortspørsmålet.

Kilden mener det er åpenbart at Hareide gjorde en tabbe ved å «bygge opp» Ropstad i løpet av prosessen og at han var for snill.

- Ser alvorlig ut

SPØRRETIME: Statsminister Erna Solberg må svare for seg i Stortinget om abortsaken. Video: Stortinget Vis mer

Dag Sele i Hordaland sier han synes saken ser alvorlig ut, men vurderer å kontakte Ropstad direkte før han uttaler seg.

Det var på medlemsmøtet i Hordaland KrF 15. oktober at Ropstad for første gang «spilte abortkortet.»

- Mye av det som kom fram her var ukjent for meg. Det kommer nok til å være noe vi må ta i betraktning når vi i ettermiddag har fylkesstyremøte, sier Arne Willy Dahl.

Han vil ikke svare på om det som er kommet fram bør han noe å si for KrFs ledervalg, men Dahl har tidligere vært en av dem som har pekt på Hans Olav Syversen som arvtaker etter Hareide.

- Jeg har sagt at jeg har stor sans for Syversen. Det har å gjøre med at jeg har lang erfaring med ham og opplever ham som en kunnskapsrik og samlende person.

- Utfordrende

- Når det kommer til å holde KrF samlet, å være med og bygge opp Trøndelag KrF, da kan det som kommer fram i denne saken, og likende ting være en utfordring, sier Jon Normann Tviberg i Trøndelag KrF i dag.

Knut Arild Hareide og de to nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad var alle til stede på stiftelsesmøtet av nye Viken KrF i Drammen lørdag. Hareide og Ropstad reiste deretter videre til Stjørdal hvor de blant annet var på et lukket forsoningsmøte i KrF Trøndelag.

- Stemningen i Trøndelag er egentlig at vi har lyst til å være med på laget videre. Så på og fortsatt være gule, sier Jon Normann Tviberg i Trøndelag KrF i dag.

Oppslag som dette er ikke positive.

- Vi har hatt noen møter internt, der vi har snakket åpent ut. Men når det kommer slike oppslag i ettertid, vil det nok være med og påvirke situasjonen, sier han.

Paradoksalt

Tore Christiansen, som var en aktiv pådriver for Hareides alternativ, mener det er spesielt paradoksalt at Julie Brodtkorbs navn kommer inn i den blå sidens strategi.

Tidligere stabssjef og statssekretær Brodtkorb delte en YouTube-video fra en anonym bruker bare litt over to minutter etter at den ble publisert, med klipp der Hareide peker på Solberg som statsminister.

Hun sier hun ikke vet hvem som opprettet videoen.

- Jeg husker at da abortsaken sist var oppe i Høyre, var hun en av dem som var mest kritisk til en endring. Da handler ikke dette om en ærlig sak, men om å vinne kampen i KrF og regjeringsmakten, sier Christiansen.

Vurderer nytt parti

Christensen er usikker på om detaljene om den blå sidens strategi og samarbeid med Høyre vil få konsekvenser i partiet.

- Mange på blå side har forsvart at det var kontakt med Høyre, fordi en måtte se hva en kunne få gjennomslag for politisk. Når det nå framstår mer som en strategi for å vinne landsmøtet enn å få abortgjennomslag, det gjør det nok litt vanskeligere. På rød side kan det hende at flere blir mindre innstilt på å forsette, sier Christensen, som selv har sagt at han mener en bør vurdere å opprette et nytt parti, om KrF går inn i Solberg-regjeringen.

- Det andre spørsmålet er om det er ønsket fra blå side at de røde skal fortsette, eller om de egentlig ønsker seg et parti uten. Det har ikke blitt sagt direkte, men alt de gjør tyder på det. Det kan hende at de tenker det vil være enklere å ha et mer samlet parti, med mindre politiske avstander og at det sånn sett kan være enklere å slippe noe av oss, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!