Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cannabisbruken øker

KrF-topp med hasj-varsko

KrF-nestleder Olaug Bollestad er bekymret over at hasjbruken øker blant unge i Oslo. Hun frykter rusdebatten i seg selv sender uheldige signaler til barn og foreldre.

FEIL SIGNALER: - Vi har tatt for lett på skadevirkningene ved alkoholbruk og må ikke gjøre det samme for narkotika, sier nestleder Olaug Bollestad i KrF.
FEIL SIGNALER: - Vi har tatt for lett på skadevirkningene ved alkoholbruk og må ikke gjøre det samme for narkotika, sier nestleder Olaug Bollestad i KrF. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
BEKYMRET: KrF-nestleder Olaug Bollestad mener undersøkelsen som avdekker økt hasjbruk blant unge i Oslo, gir grunn til uro. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BEKYMRET: KrF-nestleder Olaug Bollestad mener undersøkelsen som avdekker økt hasjbruk blant unge i Oslo, gir grunn til uro. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- All oppmerksomheten og diskusjonen om legalisering og avkriminalisering av narkotika kan føre til at mange unge nå tror det er lov å bruke hasj, eller i det minste at det er mindre farlig enn tidligere antatt, sier Bollestad til Dagbladet.

Hun mener politikere og samfunnsdebattanter må tenke igjennom hvilke signaler de sender ut. KrF er imot så vel avkriminalisering som legalisering.

- Jeg er veldig opptatt av skadevirkningene som disse stoffene har. I tillegg frykter jeg at det offentlige ikke vil komme tidlig nok i kontakt med unge som sliter med rus, dersom bruken blir avkriminalisert. Vi må ikke ta lett på dette, sier KrF-nestlederen.

Hasjbruken øker

Flere aviser omtaler onsdag undersøkelsen Ung i Oslo, der det framgår at 17 prosent av guttene og 9 prosent av jentene i hovedstaden har røyket hasj. Det er en økning fra 2015, hvor andelen var 10 prosent for gutter og 5 prosent for jenter.

«Resultatene tyder på at ungdom i Oslo på nokså kort tid er blitt mer liberale til bruken av cannabis», heter det i rapporten, skriver Klassekampen.

- Det er et tegn til oss politikere om å handle. Vi har tatt for lett på skadevirkningene ved alkoholbruk og må ikke gjøre det samme for narkotika, sier Bollestad.

Avviser

Til helgen kan landsmøtet i Unge Høyre gå inn for legalisering og statlig regulert omsetning av alle narkotiske stoffer. Det er tatt dissens i programkomiteen, men flertallet går inn for dette.

- Hvis det er sånn at bruken av cannabis øker blant ungdom, så viser jo det at forbudslinjen ikke virker. De som er for forbudslinjen, forsvarer i realiteten omsetning av narkotika på et illegalt marked, som er åpent 24 timer i døgnet, sju dager i uka, sier programkomiteens leder Syver Hanken.

Han vil ha en modell der salg av narkotika reguleres ulikt, etter styrkegrad og skadepotensial. Å avkriminalisere er ikke nok, mener han.

- Det er bra at det skjer, men jeg vil kalle det symptombehandling. Når vi for eksempel leser om organiserte kriminelle i Oslo, som bruker mindreårige som løpegutter, er det åpenbart for meg at legalisering vil redusere omfanget av illegalt narkosalg, sier han.

Rusreform

Regjeringen arbeider nå med et forslag til en rusreform, som i praksis innebærer avkriminalisering av narkobruk.

– Jeg bruker ikke selv ordet avkriminalisering. Dette handler om at samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til egen bruk skal være tilbud om behandling i stedet for straff, sa helseminister Bent Høie (H) til NTB tidligere i vår.

Han var tidligere imot en slik reform også, men har endret syn. Å følge opp med å tillate salg av narkotiske stoffer gjennom offentlig godkjente utsalgssteder, er imidlertid ikke aktuell politikk.

– Nei, definitivt ikke. En av suksessene med norsk ruspolitikk er at vi har et klart forbud mot illegale rusmidler og en streng regulering av lovlige rusmidler, framholdt Høie i intervjuet med NTB.