RASER MOT PROSESSEN: Hans Fredrik Grøvan mener KrF ikke legger opp til en prosess som er god nok. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
RASER MOT PROSESSEN: Hans Fredrik Grøvan mener KrF ikke legger opp til en prosess som er god nok. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

KrF

KrF-topp raser mot Hareides veivalg: - Legger ikke opp til en god demokratisk prosess

Hareide avviser kritikken. KrF-lederen vil også ha hemmelig votering under landsmøtet i morgen.

GARDERMOEN (Dagbladet): - Forslaget til votering, slik det ligger nå, legger ikke opp til en god demokratisk prosess i KrF, sier KrF-topp Hans Fredrik Grøvan til Dagbladet like før KrFs landsstyre møtes på Gardermoen i ettermiddag.

Grøvan reagerer på at KrFs landsmøte i morgen først skal stemme over om partiet ønsker seg i regjering, og så velge rød eller blå side. KrF-toppen, som er parlamentarisk nestleder i partiet, mener hans forslag, om å forbli i opposisjon, må behandles samtidig som veivalget om rød eller blå side.

- Det er helt vanlig at delegater på et slik møte skal få stemme på sitt primære standpunkt. Vi må ha en prosess som benytter seg av helt vanlige voteringsregler, legger Grøvan til.

KRFS VEIVALG: Kristelig folkeparti står overfor et dramatisk veivalg, når de nå skal bestemme hvilken retning partiet skal ta videre. Skal de felle Erna Solberg som statsminister, eller må Knut Arild Hareide gå av som partileder? Video: Dagbladet, NTB Scanpix. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Krever likebehandling

Det var i frykt for at partiet skulle revne på midten over behandlingen av veivalget til høyre eller venstre, at Grøvan og Steinar Reiten (KrF) foreslått en tredje vei: At partiet blir værende i opposisjon.

Grøvan mener dette forslaget ikke får den samme demokratiske behandlingen som de to andre alternativene.

- Det er tre ulike alternativer som ligger på bordet, men de to regjeringsalternativene er slått sammen i en pott. Det settes opp mot vårt forslag og prosessen tar dermed ikke på alvor at KrF nå har tre ulike alternativer for retningen videre, sier Grøvan.

FORNØYD: Knut Arild Hareide gir fortsatt sin egen prosess terningkast fem. Her på vei til landsstyremøte på Gardermoen torsdag ettermiddag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORNØYD: Knut Arild Hareide gir fortsatt sin egen prosess terningkast fem. Her på vei til landsstyremøte på Gardermoen torsdag ettermiddag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Grøvan bekrefter overfor Dagbladet at han vil bruke landsstyremøtet til å få gjennomslag for sitt syn og løfte fram sitt alternativ.

Dersom han får viljen sin, vil KrFs landsstyre i kveld altså overstyre Knut Arild Hareides ønske og løfte opp Grøvans gule middelvei. Det kan bety et endelig punktum for Hareides regjeringsdrøm med Ap og Sp.

KrFs landsstyre kan i kveld komme med en anbefaling i spørsmålet om voteringsrekkefølge og hemmelig votering - men det er landsmøtet i morgen som fatter den endelige beslutningen.

Hareide avviser kritikken

Partileder Knut Arild Hareide sier til Dagbladet at han fortsatt mener prosessen rundt KrFs veivalg står til en femmer på terningen.

- Men det er sikkert ting vi kunne gjort annerledes. Likevel har vi hatt en åpen og grundig prosess, synes jeg.

Hans Fredrik Grøvan ønsker også, i likhet med flere andre, å tvinge gjennom en åpen votering rundt partiets veivalg. Per i dag er det lagt opp til en hemmelig, skriftlig votering fra de 190 delegatene.

- Det er selvsagt lov å ombestemme seg, men da må man kunne stå for det åpent, sier Grøvan.

Hareide vil ha hemmelig votering

Heller ikke her er Hareide enig med sin parlamentariske nestleder.

- Når mer enn fem delegater har bedt om hemmelig valg, så mener jeg det er naturlig at det blir slik, sier Hareide like før han går inn til det som kan bli hans siste landsstyremøte som KrF-leder.

Ifølge TV 2 vil Hareide vil trekke seg som partileder på landsmøtet i morgen dersom han taper kampen om partiets veivalg.

Det er stor motstand mot å felle regjeringen i Hareides eget parti, slik partilederen ønsker. Etter fylkesårsmøter landet rundt, leder den blå siden av partiet med i alt 99 mot 90 røde delegater.