Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF-topp refser partikollega for homofilt bryllup: - Helt ok, ifølge partiledelsen

Partiledelsen i KrF forstår at folk reagerer på at en av partiets tungvektere nylig viet to kvinner.

FÅR KJEFT AV PARTIFELLE: Geir Jørgen Bekkevold viet to kvinner. Det liker hans kollega på Stortinget, Hans Fredrik Grøvan, svært dårlig. Partiledelsen forstår reaksjonen fra Grøvan. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FÅR KJEFT AV PARTIFELLE: Geir Jørgen Bekkevold viet to kvinner. Det liker hans kollega på Stortinget, Hans Fredrik Grøvan, svært dårlig. Partiledelsen forstår reaksjonen fra Grøvan. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Det krangles om vigsel av homofile par i KrF.

Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant for partiet, har offentlig refset sin partikollega Geir Jørgen Bekkevold for at han nylig viet et homofilt par.

Bekkevold gjorde vielsen som privatperson, men likevel mener Grøvan at handlingen strider mot KrFs partiprogram. Programmet slår fast at ekteskapet er en union mellom mann og kvinne.

- Dette burde vært ugjort, og det er umulig å skille mellom privatperson og hvem du er i partiet. Det var ikke bra, sa stortingsrepresentant for Hans Fredrik Grøvan til NRK Sørlandet onsdag kveld.

Torsdag formiddag ønsker Grøvan ikke å si mer om saken:

- Vi har blitt enige om at det er partiledelsen som skal håndtere saken nasjonalt. Nå har jeg sagt mitt i lokalmedier, og viser til partiledelsen i denne saken videre, sier han til Dagbladet.

- Betyr det at du ikke står for det du sa?

- Nei, nei. Jeg står for hvert ord, svarer han.

Vigslet kommunikasjonssjefen

For å gjøre saken enda mer pikant: Det var KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset og hennes kvinnelige partner som ble viet av Bekkevold. Hun ønsker ikke å kommentere Grøvans utspill:

«Hei, og takk for henvendelsen, men jeg gir ingen kommentarer og ønsker ikke medieoppmerksomhet rundt mitt privatliv», skriver Høvset i en SMS til Dagbladet torsdag formiddag.

Heller ikke Geir Jørgen Bekkevold ønsker å kommentere Grøvans kritikk.

«Beklager, av hensyn til de to som fikk oppleve sin fineste og vakreste dag, gir jeg ikke flere kommentarer», skriver han i en SMS til Dagbladet.

50 utmeldelser

Partisekretær Hilde Frafjord Johnson opplyser til Dagbladet at KrF har mottatt omtrent 50 utmeldinger av partiet de siste to ukene.

Hun rapporterer at de som melder seg ut oppgir to årsaker: Bekkevolds vigsel av Høvset og at partiet står utenfor Solberg-regjeringen.

Partileder Knut Arild Hareide har tidligere sagt at Bekkevold gjennomførte vielsen som privatperson og prest, og at KrF sitt program er uendret: Ekteskapet er mellom mann og kvinne.

«Helt ok» med refs

Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, forstår godt at Grøvan reagerer så kraftig mot Bekkevold.

- Det er helt ok at Grøvan kommer med sine tanker om denne saken. Og jeg har stor forståelse for at folk reagerer og at det skaper usikkerhet rundt KrFs politikk i spørsmål om ekteskapet, sier nestleder Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

- Så du sier Bekkevold ikke burde viet de to kvinnene?

- Partiledelsen uttaler seg ikke om hva Geir Jørgen gjør som prest. Et trossamfunn må få lov til å ta de synspunktene de ønsker i slike saker. Jeg skal ikke gå inn å si hva en prest skal gjøre, det er jo nettopp det KrF har beskyldt Ap for å gjøre tidligere, at de presser kirka eller en prest til det ene eller det andre, sier Ropstad.

- Men når du sier du forstår kritikken, så virker det som du egentlig refser Bekkevold, du også?

- Det er vanskelig å se en forskjell på privatpersonen Geir Jørgen Bekkevold og KrF-politikeren. Prinsipielt mener jeg det er en forskjell. Men jeg skjønner godt at det kan være vanskelig å se den forskjellen.

- Burde han latt være å vie de to?

- Det er opp til Geir Jørgen å vurdere, svarer Ropstad.