KrF-topper diskuterte Venstre-brudd

«Skillet m/Venstre er ikke mer alvorlig for sentrum enn det med Senterpartiet».

ALENEGANG: I lappen Dagbladet fant, heter det «Skillet m/Venstre er ikke mer alvorlig for sentrum enn det med Senterpartiet». Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix. Montasje: Dagbladet
ALENEGANG: I lappen Dagbladet fant, heter det «Skillet m/Venstre er ikke mer alvorlig for sentrum enn det med Senterpartiet». Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix. Montasje: DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Skillet m/Venstre er ikke mer alvorlig for sentrum enn det med Senterpartiet».

Talepunktet står skriblet ned på en gjenglemt lapp Dagbladet fant i møterommet på Radisson Blu-hotellet på Gardermoen onsdag, der KrFs landsstyre og stortingsgruppe møttes bak lukkede dører for å diskutere regjeringssonderingene.

Etter det Dagbladet erfarer, diskuterte også landsstyret et mulig brudd med Venstre.

- Alle mener det er dramatisk å bryte med Venstre, men noen er villige til å ta dramaet, sier en kilde som deltok i møtet.

Etter det Dagbladet forstår, er motviljen mot å gå inn i regjering med Frp svært stor.

For KrF kan dessuten belastningen med å være medansvarlig for kutt i hjertesaker som bistand og landbruk være et argument mot regjeringsdeltakelse - selv om Venstre går inn og KrF loves gjennomslag på andre områder.

Selvmordspakt I lappen Dagbladet fant, heter det videre:

«Dette er ikke så mye ta stilling ut fra. For meg er utviklinspolitikk og landbrukspolitikk såpass viktig. "Vi møter forståelse hos de andre" er noe vagt.»

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har gjentatte ganger sagt at de har forpliktet seg til en selvmordspakt: De går bare inn i regjering sammen.

Etter det Dagbladet erfarer, var likevel et mulig alliansebrudd et av flere mulige scenarier som ble drøftet i både Venstre og KrF onsdag.

I begge partiene forsøker man nå å finne ut hva partneren vil gjøre.

En sentral-KrF kilde sier til Dagbladet at vedkommende har hørt at Venstres landsstyre og stortingsgruppe ønsker å holde avtalen.

- Men jeg ville ikke veddet på noen ting nå om dagen, sier kilden.  

Skrekkscenario Så langt Dagbladet har fått opplyst, er ønsket om et brudd med Venstre et mindretallssyn. Alenegang kan koste partiet dyrt.

En Høyre/Frp-mindretallsregjering trenger bare støtte av ett småpartiene for å ha de nødvendige 85 stemmene som gir flertall på Stortinget.

Flere i KrF frykter at en slik regjering vil samarbeide med Venstre om å banke gjennom flere saker partiet har kjempet mot i regjeringssonderingene - som liberaliseringer i alkoholpolitikken, kutt i landbruket og oppmykninger i arbeidsmiljøloven. 

- KrF blir uten innflytelse hvis de ikke er del av en regjering, eller inngår en avtale sammen med Venstre. Det er en bekymring for det, har fylkesleder i Aust-Agder Ove Gundersen sagt til VG.