Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF tror regjeringen beholder loven mot sexkjøp

Det kan bli ny debatt i Oslo Høyre om saken, bekrefter leder i Oslo-partiet, Nikolai Astrup.

NY DEBATT:  Ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland vil beholde sexkjøpsloven, mot Høyres landsmøtevedtak. Saken kank omme opp til ny diskuksjon på Oslo Høyres årsmøte, sier leder av Oslo-partiet, Nikolai Astrup.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NY DEBATT: Ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland vil beholde sexkjøpsloven, mot Høyres landsmøtevedtak. Saken kank omme opp til ny diskuksjon på Oslo Høyres årsmøte, sier leder av Oslo-partiet, Nikolai Astrup. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Overfor Klassekampen i dag advarer Oslo-ordfører Fabian Stang mot å fjerne loven mot sexkjøp. Stang har dermed snudd i forhold til vedtaket på Høyres landsmøte om å oppheve loven.

Tidligere har også byrådsleder Stian Berger Røsland sagt at han vil beholde loven. Høyre-toppene i Oslo mener det å fjerne loven etter at den har virket en stund, vil sende et signal om at det er greit å kjøpe sex.

Dette er fungerende parlamentarisk leder i KrF, Hans Olav Syversen, helt enig i. KrF vil beholde loven, mens Venstre i likhet med Høyre vil fjerne den.
- Jeg er glad for signalene fra Fabian Stang. Dette var dagens gode tekst, sier Syversen til Dagbladet. Han tror regjeringen etter å ha foretatt en evaluering, ikke kommer til å fjerne loven.

Lov normerer -Jeg har respekt for at man hadde ulike syn på loven da den ble innført, men det er en betydelig forskjell på å være mot å innføre en lov, og oppheve en lov som har virket. Man kommer ikke utenom at det å oppheve loven vil være et sterkt signal om at kjøp av sex er greit.

En lov normerer, og nå har den virket en stund. Forskning viser at etter at loven trådte i kraft, er antallet menn som vurderer sexkjøp, halvert. Vi starter derfor ikke på et nullpunkt igjen. Å fjerne loven vil også gi et normerende signal, sier Syversen.

- Loven beholdes Han tror regjeringen kommer til å opprettholde loven.

- Regjeringen har en samarbeidsavtale med KrF og Venstre, og der står det at loven skal evalueres. Hadde man vært prinsipielt fasttømret i sin holdning til loven, og ment at en evaluering hadde vært bortkastet, ville man vel ikke brukt tid på det, sier Syversen. Høyre-toppenes snuoperasjon kan føre til at saken kommer opp på på årsmøtet i Oslo Høyre neste helg, bekrefter leder i Oslo-partiet, Nikolai Astrup.

Tema på årsmøtet - Når to av våre fremtredende politikere ønsker å beholde loven og åpner for ny diskusjon, er det ikke unaturlig at vi diskuterer saken på årsmøtet i Oslo Høyre neste helg, sier leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup, til Dagbladet.

- Dersom Oslo Høyre skal endre syn i denne saken, vil det kreve et årsmøtevedtak, sier Astrup.

Gir feil signal Fabian Stang var i likhet med resten av Høyre mot loven da den ble innført, men mener det å fjerne loven når den først er innført, kan oppfattes som et signal om at det er greit å kjøpe sex.

- Selv om jeg var motstander av et forbud, så betyr ikke det nødvendigvis at det er opplagt at forbudet bør oppheves når det først er innført, sier Stang til Klassekampen.

Forstår argumentene Tidligere har byrådsleder Stian Berger Røsland advart mot at opphevelse av loven kan føre til frislipp av prostitusjon i hovedstaden. Astrup sier han har forståelse for argumentasjonen fra Høyre-kollegene.

- Jeg registrerer signalene fra Rådhuset, og mener de reiser viktige problemstillinger. Men som parlamentarisk nestleder i Stortinget forholder jeg meg til vedtaket på Høyres landsmøte og regjeringserklæringen.
Regjeringen skal foreta en evaluering av loven, og det er naturlig å avvente den før vi trekker en endelig konklusjon. Høyre er et parti for kunnskapsbasert politikk, sier Astrup.

Hensyn til de prostituerte Han understreker at bakgrunnen for å gå mot sexkjøploven var hensynet til de prostituerte.
- Det var frykt for at loven skulle forverre situasjonen for de prostituerte ved å føre til mer vold og menneskehandel, sier Astrup.

Hele Norges coronakart