Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF uenig med Høyre, Frp og Venstre: Jo, det blir mer søndagsarbeid

KrF skal kjempe med alle midler for å verne søndagen.

VIL HOLDE HVILEDAGEN HELLIG:  KrF-leder Knut Arild Hareide vil ikke åpne for med søndagsarbeid. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL HOLDE HVILEDAGEN HELLIG: KrF-leder Knut Arild Hareide vil ikke åpne for med søndagsarbeid. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både før og etter generalstreiken onsdag gjentok arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) flere ganger følgende budskap: Når fagforeningslederne i LO, YS og UNIO sier at regjeringen går inn for mer søndagsarbeid, så farer de med feilinformasjon.

Regjeringens forslag åpner for at du skal kunne jobber flere søndager på rad - men ikke flere søndag totalt sett i løpet av et år,  er arbeidsministerens standpunkt.

Venstres Sveinung Rotevatn og Høyres Stefan Heggelund mener det mener det samme.

- Rammene for samlet arbeidstid, søndagsarbeid og overtid er akkurat de samme som i dag. Rammen for søndagsarbeid blir fortsatt 26 søndager per år, har sistnevnte sagt til Dagbladet.
  - En annen forståelse enn regjeringen I regjeringens andre støtteparti ser man det imidlertid annerledes. Da KrF-leder Knut Arild Hareide talte til partiets landskonferanse lørdag, gjorde han det klart at partiet ville gå imot regjeringens forslag «om mer søndagsarbeid».

- Vi vil ha et familievennlig, inkluderende og fleksibelt arbeidsliv. Derfor går vi mot regjeringens forslag om økt adgang til midlertidige ansettelser, mer søndagsarbeid og søndagsåpne butikker, sa Hareide i talen til KrF-tillitsvalgte fra hele landet.

Overfor Dagbladet bekrefter han:

- Ja, vi har nok en annen forståelse om dette enn regjeringen.

- Hva er KrFs argument for at forslaget medfører mer søndagsarbeid? 

- Det kan jeg ikke gå i detalj i på stående fot, da må jeg i så fall sjekke opp. Men det går på at selv om den enkelte ikke vil få adgang til å jobbe flere søndager, så vil den fleksibiliteten regjeringen legger opp til medføre at flere vil benytte seg av søndagsarbeid.   

Hareide understreker at partiets viktigste ankepunkt mot regjeringens forslag er den generelle utvidelsen av adgang til midlertidige ansettelser.

Da Hareide har rukket å sjekke opp, får Dagbladet følgende presisering på SMS:

«Vi ønsker at færrest mulig må jobbe på søndagen. I dag er det i utg.pkt forbudt, som betyr at terskelen blir høyere (lønn etc). (...) Ved å åpne for å jobbe flere søndager på rad, endres hovedregelen fra at det er forbudt om ikke arbeidets art gjør det nødvendig, til at det er tillatt når arbeidets art gjør det nødvendig.»

- Selvsagt må noen jobbe på søndag for at f.eks. Helse-Norge skal gå rundt, og de er vi takknemlige for. Men vårt mål er at færrest mulig skal måtte jobbe på den ene dagen i uka som vi mener bør forbli annerledes, legger han til.
  Kjemper for søndagen Han vedgår imidlertid at regjeringen i utgangspunktet har flertall for de endringene den ønsker - med støtte fra Venstre, som er innstilt på å sikre flertall for nye regler for overtids- og søndagsarbeid samt økte aldersgrenser i arbeidslivet.

Slaget er likevel ikke tapt, mener han.

- Samarbeidsavtalen forplikter alle fire partiene til å forsøke å bli enige, understreket Hareide i sin tale.

Budskapet om å bevare søndagen ble godt mottatt av partifolket som i helga er samlet på Scandic Oslo Airport Hotell ved Gardermoen. KrF-lederen høstet spontan og lang trampeklapp da han oppfordret partiets landskonferanse til å gi stortingsgruppa mandat til å kjempe mot søndagsåpne butikker «med alle tilgjengelige politiske virkemidler».