Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF ut mot høringsforslag fra egen regjering

Et høringsforslag fra utdanningsminister Kristin Clemet foreslår at småskoleelever heretter ikke trenger å lære De ti bud. Forslaget møter kraftig motbør i KrF og kirken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette forslaget skal og må endres, sier tidligere kirke- og undervisningsminister Jon Lilletun (KrF) til Fædrelandsvennen.

Høringsforslaget dreier seg om en reviderte læreplan for det såkalte KRL-faget (kristendom-, religions- og livssynskunnskap) hvor begrepet «læring» erstattet med «bli kjent med» blant annet når det gjelder sentrale tekster fra Bibelen - som De ti bud.

- Tynnes ut

Biskop Olav Skjevesland er redd for at det kristne budskapet nå tynnes ut, og at kommende generasjoner vil bli stående «åndelig på bar bakke». Han reagerer på at høringsforslaget sidestiller religionene i småskolen.

- På den måten får ikke barn egen identitet før de møter andre religioner. Dialog med mennesker fra andre religioner og human-etikken krever nettopp identitet og forankring. Det er mitt inntrykk at denne oppfatningen også deles fra skolehold, sier Skjevesland til avisen.

Høringsforslaget ble sendt ut 1. november, to uker etter at Clemet overtok Utdannings- og forskningsdepartementet fra Trond Giske (Ap). Clemet er dermed formelt ansvarlig, men Lilletun mener forslaget er Giskes verk.

Giskes verk

- Dette høringsutkastet er en etterlevning fra Trond Giskes tid som statsråd og et slett håndverk fra departementet. Jeg ble sant å si oppgitt da jeg leste det, sier Lilletun, som nå er parlamentarisk leder i KrF.

Trond Giske innrømmer at arbeidet ble påbegynt i hans periode, men sier at han ikke har lest høringsforslaget.

- Lilletun får bare pakke sammen og ta dette opp på kammerset med sin egen regjering dersom han er misfornøyd. Det er Høyre, KrF og Venstre som står ansvarlig for dette. Jeg kan for så vidt forstå at han føler det ubehagelig at hans egen regjering har gjort dette, men han kan ikke skyve skylda over på oss, sier Giske.

NTB

Hele Norges coronakart