UTELUKKER IKKE MISTILIT: KrF-topp Hans Fredrik Grøvan kan komme til å stemme for mistilit i saken om terrorsikring. Det får Frp til å se rødt. Foto: Hans Arne Vedlog
UTELUKKER IKKE MISTILIT: KrF-topp Hans Fredrik Grøvan kan komme til å stemme for mistilit i saken om terrorsikring. Det får Frp til å se rødt. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

KrF utelukker ikke mistillit mot regjeringen: - Høres helt vilt ut, tordner Frp-topp

KrF-topp Hans Fredrik Grøvan åpner for at KrF kan komme til å felle regjeringen i saken om terrorsikring. Det får flere i Frp til å se rødt.

- Å vurdere mistillit mot en regjering deres eget landsmøte vil prøve å komme inn i høres jo helt vilt ut. Man kan ikke ri to hester på denne måten rett og slett, sier finanspolitisk talsperson Helge André Njåstad.

Det er allerede full skjæring mellom KrF og Frp etter at KrF nullet ut Frp´s taxfree-seier og skapte «allment raseri» i partiet.

Nå kommer det som oppfattes som et nytt spark på leggen til regjeringspartiene fra KrF.

Klassekampen skriver i dag at KrFs mann i Kontroll- og konsitusjonskomiteen på Stortinget, Hans Fredrik Grøvan skal ha forfattet et mistillitsforslag mot dagens regjering som Arbeiderpartiet og Senterpartiet er beredt til å støtte. Avisa viser til det de omtaler som en sentral kilde.

Det er i den såkalte terrorsikringssaken at Grøvan skal være innstilt på å gå inn for mistillit mot regjering.

Overfor Dagbladet vil ikke Hans Fredrik Grøvan utelukke mistillit.

- Verken jeg eller KrFs stortingsgruppe har konkludert i denne saken. Vi vil gjøre det i løpet av få dager, skriver han i en melding.

URO I FRP: KrF møtes med klare advarsler fra flere i Fremskrittspartiet foran regjeringssonderingene. Partileder for KrF har ikke forståelse for de sterke reaksjonene. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Dersom KrF, Arbeiderpartiet og Senterpartiet blir enige om et mistillitsforslag, går det mot flertall for å felle regjeringen.

- Helt vilt

Uttalelsen får flere Frp-politikere til å reagere kraftig.

Njåstad har akkurat vært med på å framforhandle en budsjettavtale mellom regjeringen og KrF, men etter KrFs taxfreefinte var det bare så vidt Frp´s stortingsgruppe ville godkjenne avtalen. Den planlagte pressekonferansen der enigheten skulle presenteres, måtte utsettes i over en time, mens Frp-erne diskuterte heftig. Da pressekonferansen endelig ble gjennomført sa Njåstad åpent til KrF at «sånn kan vi ikke holde på om vi skal samarbeide.»

- Dette føyer seg inn i rekken av episoder som er med å gjøre tilliten mellom partiene dårligere, sier Njåstad i dag om at trusselen om mistillit blir hengende i lufta samtidig som regjeringssonderingene skal starte.

Christian Tybring-Gjedde er en av dem som åpent har sagt at begeret nå er fullt for Frp.

- Jeg har registrert Grøvans uttalelse. I den situasjonen som norsk politikk befinner seg i, kan en slik uttalelse beskrives som intet annet enn politisk amatørskap, skriver han i en melding til Dagbladet i dag.

- Skritt fra kritikk til mistillit

Ulf Leirstein (Frp) sitter sammen med Hans Fredrik Grøvan i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Han gir uttrykk for en viss forståelse for at Grøvan ser alvorlig på objektsikringssaken, der Riksrevisjonen har gitt regjeringen regelrett slakt i to rapporter.

- Vi har merket oss at KrF har vært tydelige og stilt kritiske spørsmål. Vi mener også at regjeringen burde vært tydeligere i dialogen med Stortinget og informert mer underveis. Det kommer nok også vi til å være kritiske til. Men det er et skritt fra å fremme kritikk til mistillit, og jeg mener ikke denne saken fortjener mistillit, sier han.

Leirstein mener regjeringen har gjort mye for å bedre sikringen av viktige objekter i politi og forsvar sammen med KrF i de siste budsjettene.

- Grøvan har hele tiden vært tydelig på at denne saken må behandles uavhengig av regjeringsspørsmålet. Jeg har respekt for at KrF sier en skal se på disse sakene uavhengig, men som en klok person har sagt, alt henger sammen med alt, sier han.

Hans Fredrik Grøvan var på KrFs landsstyremøte talsmann for «den tredje vei», altså å forbli i opposisjon som i dag.

- Omkamp fra Hareide

Knut Arild Hareide forsvarte i går hardnakket at KrF stemte sammen med Arbeiderpartiet og resten av opposisjonen, og dermed tar vekk muligheten man i dag har til å bytte ut taxfreekvota for røyk med to ekstra flasker vin.

KrF utelukker ikke mistillit mot regjeringen: - Høres helt vilt ut, tordner Frp-topp

- Skulle vi her, før sonderingene og forhandlingene er i havn, legge bort vår politikk, da ville vi sviktet velgerne våre, sa han til Dagbladet.

Selv om det var nestleder Olaug Bollestad som midt under innspurten av budsjettforhandlingene stemte for Arbeiderpartiets forslag, mener Erna Solbergs høyre hånd gjennom mange år, nå partner i First House, Sigbjørn Aanes at Hareide er i gang med en omkamp om regjeringsspørsmålet.

- Nå oppildner Hareide til ny kamp om makt. Her sier Hareide egentlig at han ikke har gitt opp kampen selv om han ikke fikk flertall på landsmøtet, skriver Aanes på Facebook, med lenke til en NRK-sak der Hareide etter taxfree-bråket sier at KrF vil oppføre seg på denne måten til de går inn i regjering.

- Han vil bruke sin autoritet på å stikke kjepper i hjulene for at KrF skal inn i sittende regjering og han gir nærmest en åpen oppfordring til venstresiden om å fremme forslag som kan skape vanskeligheter. Dette er egentlig en helt oppsiktsvekkende åpen omkamp av Hareide, hever Aanes.

«Drittparti»

Etter det Dagbladet blir fortalt, er om lag en tredel av Frp´s stortingsgruppe kritiske til å få KrF i regjering, eller som det ble sagt «mener at KrF er et drittparti.»

Partileder Siv Jensen vil ikke si noe om når direkte regjeringsforhandlinger kan komme i gang, men slår fast at man kommer til å trenge tid.

- Vi må roe litt ned nå, bygge tillit og rense luften. Så må vi bli enige om noen premisser for forhandlingene og samarbeid før vi kan begynne å diskutere substans, sier Jensen.