Krf-velgerne omfavner Høyre

Krf-velgerne synes Høyre er et godt andre alternativ, mens Krf er populær blant Senterparti-velgerne.

 VELGERNE VIL HA HØYRE: Krf sine velgere har så langt i 2012 gått for Høyre som et godt andre alternativ, hvis de skulle stemt på et annet parti. Også de tillitsvalgte i Krf er mest positiv tilHøyre. Det overasker ikke leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VELGERNE VIL HA HØYRE: Krf sine velgere har så langt i 2012 gått for Høyre som et godt andre alternativ, hvis de skulle stemt på et annet parti. Også de tillitsvalgte i Krf er mest positiv tilHøyre. Det overasker ikke leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser partibarometerene fra 2012, som er basert på tilsammen 4000 intervjuer. Som oftest er Høyre andreplasskandidaten til krf-velgerne, noe som stemmer bra med hvilket parti de tillitsvalgte i Krf vil samarbeide med. I går skrev Dagbladet at 85 prosent av de tillitsvalgte i Krf svarer et rungende ja til regjeringssamarbeid med Høyre.

Sp-velger liker Krf
Senterpartiets velgere er de som oftest ser Krf som et godt andrealternativ. Selv om sentrumspartiene er attraktive samarbeidspartnere for Krf, mener partiledeler Knut Arild Hareide at det er usansynlig at sp og Krf sitter i samme regjering med det første.

- Jens har vært ganske tydelig på at den sittende regjeringen ønsker å fortsette samarbeidet. Det er klargjørende for Krf, sier Hareide til Dagbladet.

Han har også bitt seg merke i at det har vært mye støy innad i den sittende regjeringen.

- Statsministeren har til og med måtte be om at regjeringspartiene er snille med hverandre. Det sier litt om de interne konfliktene i den rødgrønne regjeringen vi når har hatt i sju år.

Krf-lederen legger til at han opplever den sittende regjeringen som arrogant overfor Stortinget.

- Har saker på auksjon
Hareide står fast ved at partiledelsen ikke vil konkludere med hvem de vil gå inn i et regjeringssamarbeid med før landsstyremøtet i september.

- Det er en frist vi har satt for den interne debatten, og det synes jeg er et greit tidspunkt, sier Hareide.

Valgforsker Frank Aarebrot mener det er typisk Krf å bruker lang tid på å bestemme seg.

- Det de gjør nå er å finne ut hvor mange av hjertesakene sine de kan få gjennom, sier Aarebrot og legger til:

- Det er nesten som om de har en auksjon der de ser hvor de kan få mest gjennomslag. En auksjon de håper at Høyre vinner, sier Aarebrot, som mener mye tyder på at Krf velger å gå for et borgerlig regjeringsalternativ i september.

Mot tidlig ultralyd

Dagbladets undersøkelse viser at kampen mot sorteringssamfunnet, tidlig ultralyd og rusproblematikk er noen av de viktigste sakene for Krf sine tillitsvalgte. Mens saker som utvidelse av kontantstøtten og substansiere småbarnsforeldre kommer lengre ned i rekken. Aarebrot tror abortspørsmål fort kan bli avgjørende for hvem Krf vil samarbeide med.

- Hvis man for eksempel ser på denne saken om abortnemnda som har tillat senaborter. Dette er en typisk sak der Krf vil søke støtte på borgerlig side, men hvis regjeringen finner ut at de skal gå i en mer restriktiv rettning vil de bli mer attraktive for krf, sier Aarebrot.

Fortsatt litt skeptisk til Frp
Undersøkelsen viser også at Krf åpner for et regjeringssamarbeid med Frp, samtidig som de er svært opptatt av en mer restriktiv alkoholpolitikk.

Ser du for deg at Krf kan sitte i regjering med Frp uten støy?

ÅPEN FOR FRP: 85 prosent av de tillitsvalgte i Krf vil ha en firepartis regjering med Krf, Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet. 15 prosent vil samarbeide med den sittende regjeringen.
ÅPEN FOR FRP: 85 prosent av de tillitsvalgte i Krf vil ha en firepartis regjering med Krf, Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet. 15 prosent vil samarbeide med den sittende regjeringen. Vis mer

- Jeg vil ikke si noe om hvilke regjeringsalternativer vi ser for oss før vi kommer til september, sier Hareide, som slår fast at Krf ikke bare er skeptisk til Sv, men også til fløypartiet Frp.

- Vi vil ikke gå inn i et samarbeid vi ikke kan stå inne for, sier Hareide.

TYPISK KRF: Valgforsker Frank Aarebrot mener det er typisk Krf å vente med å bestemme seg, selv om det mest naturlige for partiet er å samarbeide med Høyre.
Foto: Kjell Herskedal / Scanpix
TYPISK KRF: Valgforsker Frank Aarebrot mener det er typisk Krf å vente med å bestemme seg, selv om det mest naturlige for partiet er å samarbeide med Høyre. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix Vis mer