KrF venter med Frp-avklaring

- Jeg har sagt at KrF vil ha regjeringsskifte, men ikke hvordan det skal skje, sier Hareide.

AVVENTER: Hareide (KrF) vil foreløpig ikke slutte seg til Venstres strategi for borgelig regjeringssamarbeid. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
AVVENTER: Hareide (KrF) vil foreløpig ikke slutte seg til Venstres strategi for borgelig regjeringssamarbeid. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF vil foreløpig ikke slutte seg til Venstres nye strategi for borgerlig regjeringssamarbeid. Ledelsen i KrF fastholder at prosessen skal gå sin gang til september og at partiet først da vil avklare sitt standpunkt.

Partileder Knut Arild Hareide sier at Venstres håndtering vil prege mye av det arbeidet som nå pågår internt i KrF. Men han er ikke rede til å binde seg til formuleringen om at «borgerlig flertall ved valget må gi borgerlig regjering».

- Jeg har sagt at KrF vil ha regjeringsskifte, men ikke hvordan det skal skje. Vi skal nå gå grundig gjennom det Venstre har gjort, for å se om dette er en aktuell posisjon for oss, eller om vi vurderer det annerledes. Dette skal vi klargjøre i september, sier Hareide til NTB.

Han poengterer at KrF er svært opptatt av sentrum i norsk politikk og deler ikke beskrivelsene om at Venstre nå har sluttet seg til høyresiden.

Garantist - Venstre har en sterk partileder i Trine Skei Grande. Hun står som garantist for at partiet ikke går for langt til høyre, sier Hareide.

Parlamentarisk nestleder i KrF, Hans Olav Syversen, ser ikke Venstres vedtak som overraskende, snarere en bekreftelse på en utvikling som har vært over de siste månedene.

- Men nå er det vedtatt med solid flertall på Venstres landsmøte. Venstre har dermed en annen kurs enn under forrige partileder, Lars Sponheim. Det spennende blir jo hvordan Fremskrittspartiet vil møte dette på sitt landsmøte som holdes til helgen, sier Syversen.

Venstre vil primært ha en reprise av Bondevik-II-regjeringen, som besto av Høyre, Venstre og KrF. Men til forskjell fra opptakten til valget i 2009, da Sponheim resolutt stengte døren for Frp, åpner Venstre for samtaler om regjeringssamarbeid i en eller annen form.

Samme son Venstre - Jeg personlig har et standpunkt som ligner på Venstres. Jeg mener at et ikke-sosialistisk flertall må gi regjeringsskifte. Men det er viktig å få lagt til at partiet formelt ikke har bestemt seg. Det er fortsatt diskusjon internt hos oss om disse spørsmålene, sier Syversen.

Hareide erkjenner at det nok er mange i KrF som kan kjøpe Venstres opplegg, men vil ikke på partiets vegne si noe mer konkret om dette nå.

Han vil heller ikke kommentere spekulasjoner om KrF, ved å kjøre veldig stramt overfor Frp, kan komme til å havne i den blokkerende situasjon som Sponheim plasserte Venstre i forut for valget i 2009. Hva slags krav det kan bli aktuelt å stille i eventuelle forhandlinger, sier han det er altfor tidlig å snakke om.

- Dette får vi ta når landsstyrevedtaket foreligger 14. september. Vi mener at KrF bidrar til betydelig avklaring ved å offentliggjøre sin posisjon et helt år før valget, sier Hareide.

(NTB)