ADVARTE MOT Å TALLFESET Partileder Knut Arild Hareide advarte partiet mot å tallfeste hvor mange EU-flyktninger Norge skal ta i mot. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
ADVARTE MOT Å TALLFESET Partileder Knut Arild Hareide advarte partiet mot å tallfeste hvor mange EU-flyktninger Norge skal ta i mot. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

KrF vil at Norge skal ta imot langt flere «EU-flyktninger»

Men partiet vil ikke tallfeste hvor mange. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): KrFs landsmøte har vedtatt å gå inn for at Norge skal ta imot et langt større antall relokaliserte asylsøkere fra Hellas og Italia fremover.bur

KrFU mente at KrF burde forplikte seg til å ta i mot 10 000 «EU-flyktninger» noe blant annet partileder Knut Arild Hareide gikk i mot.

. Jeg tror ikke det er ett tall her som er det riktige i denne situasjonen. Alle har sett KrFs engasjement, vi har sagt at vi skal ta en del av den europeiske ansvarsfordelingen, og vi har sagt at den konkurransen som er i Europa om å være strengest mulig, er uverdig, sa Hareide.

Han ble hørt av partiet på dette.

Med knapt flertall gikk KrFs landsmøte med 91 mot 81 stemmer inn for KrfUs sekundære forslag om at Norge skal ta i mot «langt flere» av de relokaliserte asylsøkerne, et forslag også Hareide anbefalte.

Landsmøtet vedtok også å fjerne adgangen til å kunne gi midlertidig oppholdstillatelse for enslige mindreårige asylsøkere, ifølge NTB.

Kamp i KrF-ledelsen om sykelønn

Også i spørsmålet om sykelønn, ble det tøff debatt i KrF i formioddag.

Både KrFU og Akershus KrF har tatt til orde for å redusere sykelønnen. KrFU foreslår å redusere sykelønna til 80 prosent av inntekt, mens Akershus er litt mer moderate, men ønsker å redusere sykelønna til 90 prosent av inntekt.

Kristelig Folkepartis finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen var den første på talerstolen.

REBELSK: KrFs finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen argumenterte for kutt i sykelønnsordningen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
REBELSK: KrFs finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen argumenterte for kutt i sykelønnsordningen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Vi har verdens friskeste befolkning, men de er blant de sykeste når det kommer til sykelønn. Nå er tiden inne for meg til å være litt rebell, etter nøye vurdering. Jeg vil anbefale forslaget fra Akershus, sa Syversen, sier han.

Hareide advarte

KrF leder Knut Arild Hareide måtte selv på talerstolen for å advare mot forslaget.

- Jeg gir min fulle tilslutning til at Syversen bør bli mer rebell, men ikke her. Å redusere kostnadene av sykelønnsordningen bør skje i samarbeid med partene i norsk arbeidsliv. Vi har en fantastisk arbeidslivmodell i Norge, å vedta denne reduksjonen vil være et tydelig signal på at vi ikke respekterer den. Skal dette være signalet vi sender fra KrFs landsmøte? Skal signalet være at de syke og sårbare skal ta kostnaden? sa Hareide, som gikk over sin taletid og ignorerte møtelederens klubbing for å få fram sluttpoenget sitt:

- Hvor ønsker vi å stå? Høyre sier nei til reduksjon i sykelønnen, skal vi gå til Høyre for Høyre?

Generasjonskonflikt

KrFU argumenterte for sitt syn ved at det er snakk om en generasjonskonflikt.

– Politikerne skyver regningen fram på neste generasjon, mente Julia Sandstø i KrFU.

Også Kjell Ingolf Ropstad, som senere i dag velges inn som nestleder i partiet, gikk på talerstolen for å advare mot forslaget.

Til slutt var det partilederens ord som veide tyngst og landsmøtet avviste kutt i sykelønnsordningen.

I går var det familiepolitikk som var tema under KrFs landsmøte som avholdes i Trondheim.

Da gikk KrFs stortingsgruppe på et nederlag i spørsmålet om å skattlegge barnetrygden som stortingsgruppa gikk i mot.

Landmøtet vedtok at barnetrygden skal økes betydelig for alle, men skattlegges slik at de med lavest inntekt (og lavest skatteprosent) sitter igjen med mest barnetrygd etter skatt.