Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF vil avgjøre Thommessens skjebne i løpet av dager

Hvis ikke Olemic Thommessen (H) trekker seg eller regjeringspartiene selv tar affære, vil KrF i «nær framtid» avgjøre om han får fortsette som stortingspresident.

SUKK: Stortingspresident Olemic Thommessen (H) er på sliteren. Her puster han ut i Stortinget, under et møte om byggeprosjektet tirsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SUKK: Stortingspresident Olemic Thommessen (H) er på sliteren. Her puster han ut i Stortinget, under et møte om byggeprosjektet tirsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nesten alle opposisjonspartiene på Stortinget har uttrykt mistillit til Olemic Thommessen (H) som stortingspresident, unntatt KrF, som tirsdag ikke ville konkludere i saken.

De vil imidlertid bestemme seg i «nær framtid», sier KrFs stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan.

- Jeg kan ikke se at verken vi eller Stortinget er tjent med at vi bruker veldig lang tid på å bestemme oss. Det handler om dager, og kanskje den første uka, uten at jeg vil si noen dato, sier Grøvan, som er parlamentarisk nestleder i partiet.

- Allerede etter gruppemøtet onsdag denne uka?

- Det tviler jeg på. Vi må få tid til å vurdere de ulike sidene av saken. Samtidig er vi opptatt av at saken, slik vi vurderer den nå, er atskilt fra det konstitusjonelle samarbeidet vi har med regjeringspartiene, sier Grøvan.

Bestemmer seg snart

Partiet vil konkludere på bakgrunn av redegjørelsen Thommessen kom med overfor Stortinget tirsdag.

De etterspør altså ikke noen ekstra informasjon fra Thommessen.

Nå er det bare opp til partiet å bestemme seg.

- Hva blir tungen på vektskåla for KrF?

- Et hovedspørsmål vil være på hvilken måte vi opplever at vedtaket Stortinget gjorde i juni er fulgt opp, særlig ved punkt 3 og 7 i vedtaket fra den gangen. Det er ikke overskridelsen alene som er problemet her, men den sammenhengen de har skjedd i, sier Grøvan, og viser til at presidentskapet fikk flengende kritikk fra Riksrevisjonen for sin håndtering av byggesaken i juni i fjor.

Da påla Stortinget presidentskapet tettere kontroll med utviklingen i prosjektet, og et krav om at Stortinget skulle få korrekt og rettidig informasjon om kostnadsutviklingen.

Viser til Høyre

Likevel ble det i februar i år klart at kostnadsrammen på prosjektet økes fra 1,8 mrd til 2,3 mrd.

Knapt to måneder i forveien forsikret stortingspresident Olemic Thommessen om at kostnadsramma ville holde.

- KrF ba Høyre om å bytte ut Thommessen før han ble gjenvalgt i fjor høst. Skulle dere ikke nå ønske at Høyre nå ordnet opp i dette selv, ved å bytte ut Thommesssen?

- Det er riktig at vi oppfordret dem til å vurdere en annen kandidat på grunn av særlig denne saken. Vi registrerer at de valgte å ikke gjøre det, og gjør oss noen tanker om det, men spilte det inn den gangen uten å sette det på spissen. Nå behandler vi denne saken atskilt fra konstitueringen. Høyre får selv svare for sine vurderinger, sier Grøvan.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland gjorde det tirsdag klart at partiet ikke vil bytte ut Thommessen som stortingspresident.

Heller ikke Frp og Venstre ville ta til orde for det, selv om Venstre-nestleder Terje Breivik antydet at Thommessen burde vurdere sin stilling fra Stortingets talerstol.

Alvorlig sak

KrF-leder Knut Arild Hareide legger ikke skjul på at KrF mener saken er alvorlig.

-Vi må se helheten. Dette er et prosjekt som har vært ute av kontroll. Det er naturlig at noen tar ansvar for det. Vi har nå nettopp fått redegjørelsen, og må gå nøye inn i saken før vi konkluderer, sier Hareide til Dagbladet.

Han sier at vurderingen av presidentskapets kollektive ansvar for byggeskandalen og stortingspresidentens særskilte ansvar blir en viktig avveining for partiet.

- Det er et kollektivt ansvar. Men det er naturlig å se på presidentens særlige ansvar. Han har sittet både i det tidligere og i det nåværende presidentskapet. Og det var presidenten som redegjorde for Stortinget 20. desember, da han sa at kostnadsrammen ville holde. Dette var en redegjørelse som meg bekjent ikke var bekjentgjort for resten av presidentskapet, sier Hareide.

Alvorlig sak

Thommessen gikk i sin redegjørelse for Stortinget tirsdag, langt i å ta selvkritikk for Stortingets håndtering av byggeskandalen.

Byggeprosjektet har utviklet seg til en real hodepine for presidentskapet på Stortinget i en årrekke, etter gjentatte overskridelser.

Derfor ble Stortinget pålagt en spesielt tett oppfølging av prosjektet fra juni i fjor. Senest 20.desember rapporterte Thommessen foran Stortinget i plenum at kostnadsramma på 1,8 mrd lå an til å holde.

Sjokket var derfor stort da det 15. februar i år ble klart at den sprakk med hele 500 millioner kroner, noe som fulgte til stortingsdirektør Ida Børresens umiddelbare avgang.

I ettertid har det kommet fram at det gikk hele 44 dager fra Børresen fikk vite at kostnadsramma sprakk og til presidentskapet ble gjort kjent med at det nok en gang var overskridelser i prosjektet.

Thommessen har tidligere unnlatt å ta selvkritikk i saken, men innrømmet fra Stortingets talerstol tirsdag at han og presidentskapet burde stilt flere spørsmål om kostnadsutviklingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling