KrF vil avlyse kampen mot homoekteskap

Kristelig Folkeparti vil i stedet erstatte dagens ekteskapslov med en ny samlivsordning.

SNUR I SAMLIVSDEBATTEN: Dagrun Eriksen, nestleder i KrF og leder for programkomiteen, sier KrF nå vil avlyse kampen mot homoekteskap. De vil i stedet erstatte dagens ekteskapslov med en ny samlivsordning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SNUR I SAMLIVSDEBATTEN: Dagrun Eriksen, nestleder i KrF og leder for programkomiteen, sier KrF nå vil avlyse kampen mot homoekteskap. De vil i stedet erstatte dagens ekteskapslov med en ny samlivsordning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristelig Folkepartis programkomité vil ikke lenger at ekteskapet kun skal være forbeholdt mann og kvinne, slik partiet tidligere har ment.

Dermed kan det ligge an til en samlivspolitisk revolusjon i KrF-sammenheng. For første gang sier partiet spesifikt at ekteskapet ikke skal være en ordning forbeholdt mann og kvinne.

- Vi ønsker å sikre to voksne mennesker mulighet til å regulere sitt liv juridisk, sier Dagrun Eriksen, som er programkomiteens leder og nestleder i partiet til VG.

Samlivslov Kristelig Folkeparti vil i stedet erstatte dagens ekteskapslov med en ny samlivsordning.

- Vi må forholde oss til det politiske landskapet slik det faktisk er. Vi kunne sagt at vi står ved det gamle, gått ned med flagget til topps og latt saken være, sier Dagrun Eriksen til Vårt Land.

En av grunnene til at KrF-komiteen ønsker å erstatte dagens ekteskapslov med en samlivslov, er at trossamfunn ikke skal bli overkjørt.

- Det er viktig for oss at trosfriheten ivaretas. Derfor ønsker vi å utrede en type samlivslov som regulerer voksne menneskers samliv, men som samtidig gir trossamfunn mulighet til å definere samlivet ekteskap, på den måten de mener er riktig ut ifra sitt standpunkt, sier Eriksen.

Partiet ønsker ikke å løse dette ved borgerlig vigsel, fordi da mister trossamfunnene mulighet til å vie ektepar.

Trossamfunnene bestemmer I programforslaget foreslår komiteen at homofile skal få mulighet til å gifte seg borgerlig, mens det skal være opp til trossamfunnene hvorvidt de ønsker å vie to av samme kjønn.

- Det er trossamfunn som har forskjellige syn på ekteskapet. For KrF er derfor den viktigste jobben å sikre trossamfunn retten til selv å definere innholdet i hva et samliv skal være, sier Eriksen.

Programkomiteens forslag skal nå på høring blant KrF-medlemmene og kan bli en del av partiets program i neste stortingsperiode.

(NTB)