KrF vil bryte løftene: Vil droppe skattelette

Sentrale KrF-politikere sier nå at skatteløftene fra Sem må droppes dersom KrF skal fortsette i regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Høyre fortsatt tviholder på løftet om 12 nye milliarder i skattelette fram til 2005, har KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland flere ganger sagt at det er mer behov for styrking av kommuneøkonomien.

Nestleder og statssekretær Knut Arild Hareide uttalte tidlig i valgkampen at nye skattelettelser bør komme på næringsskatt, ikke personskatt.

Nå sier sentralstyremedlemmer i KrF rett ut at skatteløftene i Sem-erklæringen bør brytes. KrF som var valgets store taper, krever nå mer makt i regjeringen.

- Det er flere ting i Sem-erklæringen vi ikke klarer å oppfylle. Da er det ingen selvfølge at vi skal nå målet når det gjelder skatteløftene, sier sentralstyremedlem Jens-Petter Johnsen til Dagbladet.

- Dårlig kommuneøkonomi rammer mange viktige KrF-saker, ikke minst eldreomsorgen. Derfor må vi styrke kommuneøkonomien radikalt fram mot neste valg, dersom vi skal ha sjanse til å ta vare på KrF-sakene. Jeg kan ikke fatte at det er noen viktig KrF-sak å redusere personskatten ytterligere, sier han.

Lei H-skattelette

Sentralstyremedlem og Gulen-ordfører Trude Brosvik sier at regjeringen bør være kommet til veis ende når det gjelder skattelettelser:

- Det står mye bra i Sem-erklæringen, men mange er lei av at Høyres skattelette har fått så mye fokus. Dette må vi være tydeligere på innad i regjeringen, sier Brosvik.

Hun mener regjeringen først og fremst må satse på kommuneøkonomi og distriktspolitikk.

Også sentralstyremedlem Otto Strand mener det ikke er behov for personskattelettelser utover mindre justeringer.

- Vi er nokså enige om at eventuell skattelette må bidra til å sikre arbeidsplasser, sier Strand.

Nå har både statsminister Kjell Magne Bondevik og finansminister Per-Kristian Foss sagt at det ikke er rom for skattelettelser i budsjettet som kommer i oktober. Dermed kan det store oppgjøret om skatt og regjeringsmakt mellom KrF og Høyre skyves noe fram i tid.

Debatt

- Jeg tror ikke verken skifte av ledelse eller å gå ut av regjeringen vil gi oss økt oppslutning. KrF må jobbe grundig med hvordan vi skal profilere partiet framover, ikke satse på kjappe løsninger, sier sentralstyremedlem og politisk rådgiver Øyvind Håbrekke.

Sentralstyremedlemmer og stortingsrepresentanter Dagbladet har snakket med, er fornøyd med at partileder Valgerd Svarstad Haugland har åpnet for bred gjennomgang av KrFs valgkamp og situasjon etter katastrofevalget, inkludert lederspørsmålet.