NY VURDERING: KrF og stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan går inn for at 80 utsendte asylbarn skal få vurdert saken sin på nytt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NY VURDERING: KrF og stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan går inn for at 80 utsendte asylbarn skal få vurdert saken sin på nytt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

KrF vil gi de utsendte asylbarna en sjanse til å komme tilbake

Vil ta hensyn til barnas beste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag ettermiddag gikk KrFs stortingsgruppe inn for å gi de 80 utsendte asylbarna en ny sjanse til å komme tilbake, skriver avisa Dagen..

- Dette er et krav fra KrF, vi ønsker at de 80 barna skal få vurdert sin sak på nytt, i lys av den nye forskriften som kom på plass 8. desember i fjor, sier stortingspolitiker Hans Fredrik Grøvan (KrF) til Dagbladet.

Behandlet på nytt KrF har oppfattet avtalen de inngikk med regjeringen slik at lengeværende barns saker skulle få en ny vurdering i 2014.

- I samarbeidsavtalen skulle vi legge til rette for at de lengeværende barna, som har et språk og er veldig godt integrerte i Norge og har oppholdt seg her i minimum fire år, skal få saken behandlet på nytt, sier Grøvan til Dagbladet.

- Vi synes det skulle tas andre hensyn enn det som ble tatt under den rødgrønne regjeringa. Men den nye forskriften ble ikke oppfatta, forstått og gjennomført av politiet. Det fikk vi klar dokumentasjon på på høringen, sier Grøvan. 

Ikke bestemt om mistillit KrF har ikke konkludert når det kommer til et eventuelt mistillitsforslag mot justisministeren.

- Vi har ikke konkludert der, det er nå til vurdering i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Komiteen skal jobbe med denne saken i de neste tre ukene i alle fall. Vi må danne oss et helhetlig bilde av situasjonen ut fra opplysningsplikten til Stortinget. 

- Mistillit vurderes for seg Justisdepartementet varslet i tildelingsbrevet for 2014 at lengeværende asylbarn ikke lenger skulle prioriteres spesielt for utsending, men på samme måte som andre barn. Instruksen ble imidlertid ikke fulgt opp av politiet, og flere lengeværende barn, som Rihanna (4), ble sendt ut i løpet av 2014 enn året før.

I forrige uke ble justisminister Anders Anundsen (Frp) grillet om asylbarnsaken i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Grøvan understreker at vedtaket i KrFs stortingsgruppe gjelder forholdet til avtalen sentrumspartiene har med regjeringa og ikke er knyttet til en eventuell mistillit mot Anundsen.

- Samarbeidsavtalen er ikke til vurdering nå og det er ikke aktuelt å ta den opp til vurdering på dette tidspunktet, sier Grøvan til Dagbladet.