Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan ikke ha det slik lenger:

KrF vil ha amnesti-løftet innfridd

KrF ble lovet amnesti for eldre, papirløse asylsøkere da de gikk inn i regjering. Nær et år etter er det ennå ikke på plass.

- MÅ AVKLARE: KrF-politiker Torhild Brandsdal vil kreve at justisminister Jøran Kallmyr (Frp) fra Stortingets talestol i dag lover å gjennomføre et asylamnesti. Foto: Gorm Kallestad/ NTB Scanpix
- MÅ AVKLARE: KrF-politiker Torhild Brandsdal vil kreve at justisminister Jøran Kallmyr (Frp) fra Stortingets talestol i dag lover å gjennomføre et asylamnesti. Foto: Gorm Kallestad/ NTB Scanpix Vis mer

KrF er lei av å vente på amnesti-løsningen de fikk gjennomslag for da de gikk inn i Solberg-regjeringen i januar.

- Det er vårt gjennomslag. Tida går og går og går, nå kan vi ikke ha det slik lenger, sier Torhild Brandsdal, KrFs talsperson på asylpolitikk på Stortinget til Dagbladet.

PÅ STORTINGET: Lula Tekle er på Stortinget for å støtte oppunder SVs forslag om å gi lengeværende ureturnerbare flyktninger rett til midlertidig arbeidstillatelse. Video: Endre Vellene. Reporter: Arnhild Aas Kristiansen Vis mer

KrF ønsker også å åpne for at ureturnerbare asylsøkere skal få lov til å jobbe i Norge. Dette fikk de ikke gjennomslag for i plattformen de forhandlet seg fram til med Venstre, Høyre og Frp.

Derimot fikk de gjennomslag for en amnesti-ordning. I Granavolden-plattformen står det at det skal legges til rette for en engangsløsning for eldre ureturnerbare asylsøkere som har bodd lengre enn 16 år i Norge.

«Løsningen rammes inn slik at den ikke skaper presedens, og vil ikke gjelde for straffedømte, står det i plattformen.»

Gjennomslaget har ennå ikke blitt til konkret politikk og nå begynner KrF å miste tålmodigheten.

Krav til Kallmyr

Fra Stortingets talerstol krevde Brandsdal i går en bekreftelse fra justisminister Jøran Kallmyr (Frp) på at denne løsningen snarest skal være på plass. At tidligere biskop Gunnar Stålsett risikerer fengsel for å ha latt den ureturnerbare asylsøkeren Lula Tekle (55) arbeide for seg i femten år, har gitt spørsmålet ny aktualitet.

Som TV2 tidligere har meldt, er det full strid i regjeringen om hvem som omfattes av amnesti-ordningen. Dette skal være årsaken til at en løsning ennå ikke er på plass.

Ifølge TV2 skal KrF ha fått et tilbud om at ordningen skulle gjelde alle over 55 år som har vært i Norge i over 16 år, noe som ville løst situasjonen for Gunnar Stålsetts vaskehjelp. KrF skal derimot ha avvist dette, fordi det da bare var noen ganske få som kom inn under ordningen.

- Kommer før jul

KRITISK: Petter Eide er svært kritisk til KrFs votering i saken om arbeidsrett for papirløse asylsøkere. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Justisministeren bekrefter i dag at en løsning er på gang:

– Jeg kan bekrefte at vi jobber med å få på plass en god løsning, sammen med våre regjeringspartier, sa Jøran Kallmyr fra Stortingets talerstol.

Etter det Dagbladet erfarer, har regjeringen fortsatt ikke klart å komme til enighet i spørsmålet, der Frp og KrF er motpoler.

Det skal være både alder og andre avklaringer om hvem som faller inn under ordningen som det må bli enighet om.

Kilder sier imidlertid til Dagbladet at amnesi-løsningen skal være på plass før jul.

Kallmyr vil ikke bekrefte dette.

- Det er vanskelig for meg å kommentere, sier han til Dagbladet. – Vi jobber så fort vi kan i regjeringskollegiet og håper å få det på plass så raskt vi kan, sier justisministeren.

- 70 eller mindre

Hvor mange asylsøkere som vil komme inn under amnestiordningen er uklart.

- Det er ulike oppfatninger om det, noen sier 70, noen sier mindre. Jeg har ikke nok kunnskap til å si noe om det. Det er ikke det viktigste for meg i dag, det som er viktig nå er å få nedsatt dette prinsippet om at det skal være en engangsløsning for disse eldre som har vært her lenge, sier Torhild Bransdal.

Justisminister Jøran Kallmyr vil heller ikke si noe sikkert her. Antallet vil avhenge av avtalen som er under arbeid.

- Det vil være en god løsning for de det gjelder, men jeg kan ikke nå si hvor mange det gjelder, sier han.

- Hvorfor har det tatt så lang tid?

-Vi har jobbet med å finne en god innretning, jeg vil ikke nå si hva slags skisser jeg har presentert for de andre. Vi må finne en felles innretning som alle fire partier er enige om. Det er jeg ganske sikker på at vi kommer til å gjøre.