Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alternativt statsbudsjett

KrF vil ha asylbarna bort fra Trandum

Knut Arild Hareide foreslår å opprette et eget utreisesenter for barnefamilier.

INTERNAT: KrF mener asylbarna ikke skal plasseres på Trandum utlendingsinternat. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
INTERNAT: KrF mener asylbarna ikke skal plasseres på Trandum utlendingsinternat. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag legger Kristelig Folkeparti fram sitt alternative statsbudsjett med kraftige endringer i familie- og asylpolitikken.

- Fengsling av barn er ikke greit. Norge må gjøre det vi kan for å unngå dette. Derfor foreslår KrF å opprette et separat utreisesenter for barnefamilier, til erstatning for internering på Trandum, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Asylbarna

KrF-lederen understreker at det foreslåtte utreisesenteret skal ha et sivilt preg.

- Det vil være uten samme høye sikkerhetsnivå som Trandum, som oppleves som et fengsel. Vi er opptatt av å få til en bedre behandling av asylbarna. Deres rettssikkerhet er viktig både for KrF og Venstre. Etablering av et sivilt utreisesenter er et konkret virkemiddel. Å prioritere dette er vårt motsvar til regjeringen, sier Knut Arild Hareide.

Listhaug: - Forsvarlig

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mener at praksisen på Trandum er forsvarlig.

I et innlegg i Aftenposten 9. september skrev Frp-statsråden:

«På Trandum fengsles ikke enslige barn. Imidlertid mener vi at som siste utvei kan det være nødvendig å sette barnefamilier på Trandum. De aller fleste familiene som innplasseres på Trandum, kommer inn om kvelden og sitter ikke lenger enn til dagen etter at de ble pågrepet. I et fåtall saker blir det behov for fengsling fordi det er mange ting som må på plass før uttransportering kan gjennomføres, og politiet mener at det er så stor unndragningsfare at fengsling er helt nødvendig. I saker om fengsling av barn kobler politiet inn barnevernet, og det er domstolen som avgjør om fengslingsvilkårene er oppfylt, og om barnets beste er til hinder for fengsling.»

Større tillit

KrF foreslår også å sette av tre millioner kroner til «realitetsorientering, informasjon og saksavklaring i regi av uavhengige organisasjoner».

- Vi må erkjenne at organisasjoner som NOAS nyter en annen tillit blant asylsøkerne enn myndighetene. Forskning viser at asylsøkere har større tillit til uavhengige aktører. De har også i større grad kontakt med personer utenfor mottak som ikke bor på kjent adresse, sier Knut Arild Hareide.

Assistert retur

Han poengterer at mange asylsøkere ikke forstår kriteriene saken deres er vurdert etter og hvorfor de har fått avslag.

- De har et stort behov for informasjon og veiledning. Saksavklaring og realitetsorientering er viktig og i noen tilfeller en forutsetning for at asylsøkere med avslag velger assistert retur til hjemlandet, sier KrF-lederen.

20 millioner

I budsjettforhandlingene med regjeringspartiene vil KrF søke flertall for et løft på 20 millioner kroner til økt barnefaglig kompetanse i hele asylkjeden.

- Ansatte med barnefaglig kompetanse og kompetanse på veiledning til foreldre, som kan gi informasjon, veilede og ha barnefaglig oppfølging. Slik oppfølging bidrar til et mest mulig verdig opphold, forbereder familien og skaper trygge rammer for planlagt tvangsretur.

Det bidrar dermed til samarbeid og redusert risiko for konflikt og maktbruk fra politiets side, sier Knut Arild Hareide.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media