PRISENE MÅ OPP: Stortingsrepresentant  Line Henriette Holten Hjemdal mener prisøkning fører til at forbruktet på plastposer går ned. Foto: KNUT FALCH/ SCANPIX
PRISENE MÅ OPP: Stortingsrepresentant Line Henriette Holten Hjemdal mener prisøkning fører til at forbruktet på plastposer går ned. Foto: KNUT FALCH/ SCANPIXVis mer

Krf vil ha miljøavgift på plastposer

- Vil få forbruket ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) har lagt bort forslaget om å forby plastposen, men holder fast ved at bruken skal begrenses. Da må prisen opp, mener KrF.


- En egen miljøavgift på plastposer vil føre til at forbruket går ned. Økt pris virker effektivt og fungerer raskt, sier KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Holten Hjemdal til NTB.

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) avviser ikke forslaget fra KrF, men sier han først vil innkalle Vinmonopolet og de store dagligvarekjedene til et møte for å drøfte virkemidler som kan få ned bruken av plastposer.

- Det er derfra plastposene i hovedsak kommer, og vi vil se på hvordan vi kan få ned totalvolumet og tilby bedre alternativer, sa Solheim da Stortinget torsdag diskuterte saken.


Skrinlagt

Hvert år blir det produsert mellom 4.000 og 5.000 milliarder plastposer i verden. I Norge er det årlige forbruket på om lag én milliard. Posene utgjør 15.000 tonn eller 3 prosent av den totale mengden plastavfall.

Miljøvernminister Erik Solheim lanserte i mars selv et forslag om å forby plastposen, men det er nå skrinlagt. Hovedårsaken er en utredning fra Statens forurensningstilsyn som konkluderer med at et forbud ikke er hensiktsmessig, blant annet fordi 80 prosent av plastposene brukes til avfallshåndtering og svært få havner i naturen.

I rapporten som kom i september, vises det også til at plastposer miljømessig kommer bedre ut enn papirposer i et livsløpsperspektiv.

- Slik det ser ut nå, er det vanskelig å argumentere for et generelt forbud mot plastposer, men vi bør se på virkemidler som kan få bukt med unødvendig bruk. Jeg synes også vi skal holde døra åpen for å vurdere avgifter, sa SVs miljøpolitiske talskvinne Inga Marte Thorkildsen i stortingssalen torsdag.

KrF-forslaget om en miljøavgift har allerede støtte fra Høyre og Venstre.


Følger med

Miljøvernministeren sier han vil orientere Stortinget fortløpende om aktuelle tiltak som kommer opp som forslag under bransjemøtene.

- Jeg har gått inn i denne saken med et sterkt ønske om å redusere bruken av plastposer i Norge, også fordi jeg tror det er et sterkt ønske i befolkningen om å gjøre noe i sitt daglige liv som har betydning for klimaet, sier Solheim.

KrFs Line Henriette Holten Hjemdal er tilfreds med signalene fra statsråden, men sier hun vil følge nøye med på utviklingen i saken. I stortingsdebatten sa hun at Solheim ofte kommer med prisverdige initiativ, men beklaget at mange av forslagene «gravlegges etter et godt oppslag».

- Dersom forbruket av plastposer ikke går ned som følge av tiltakene som Solheim og bransjen finner fram til, forventer jeg at han følger opp vårt forslag om høyere pris, sier hun.(NTB)