Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.Vis mer

KrF vil ha nasjonal svømmeprøve

For å bekjempe drukningsulykker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag møter kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) Svømmeforbundet, som mener at svømmeopplæringen på skolene må bli bedre, skriver Dagsavisen.

Flere alvorlige drukningsulykker den siste tiden har satt i gang en debatt om svømmedyktigheten blant norske barn. Anders Tyvand (KrF) sitter i utdanningskomiteen på Stortinget, og har en klar oppfordring til Isaksen.

- Jeg er glad for at kunnskapsministeren ønsker å forbedre svømmeundervisningen i skolen og vil anbefale ham å ta en titt på KrFs forslag fra 2012. Da foreslo vi å innføre en nasjonal ferdighetsprøve i svømming i 4. klasse, som alle elever må bestå før opplæringen kan avsluttes, sier Tyvand til Dagsavisen.

Kunnskapsløftet slår fast at alle barn skal være svømmedyktige etter 4. klasse, men en undersøkelse gjennomført for Gjensidigestiftelsen og Norges Svømmeforbund i 2013 viste at bare halvparten av landets femteklassinger kunne svømme 200 meter.

Den samme kartleggingen viser at Norge ligger på jumboplass i Norden. På Island kan 96 prosent av 10-åringene svømme, i Sverige 85 prosent, I Danmark 79 prosent og i Finland 72 prosent.

(NTB)