KrF vil ha nei til tigging

Men ønsker styrket innsats i tiggernes hjemland.

REGNER MED AT VELGERNE BLIR LEI JENS OG JENSEN: Leder for KrF, Dagfinn Høybråten, startet i dag Vestlandsturneen. Her fra landsmøtet. 
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
REGNER MED AT VELGERNE BLIR LEI JENS OG JENSEN: Leder for KrF, Dagfinn Høybråten, startet i dag Vestlandsturneen. Her fra landsmøtet. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF vil gjennomføre en radikal forenkling av skjemaveldet hvis partiet får regjeringsmakt til høsten.

Partiet går også til valg på forslag om å fjerne arveavgiften for familiebedrifter og formuesskatten for arbeidende kapital i bedriftene.

- KrF er opptatt av verdier, både materielle og ikke-materielle. Det er i de små og mellomstore bedriftene en stor del av de materielle verdiene her i landet skapes. Derfor vil vi fjerne arveavgiften ved generasjonsskifte i familiebedrifter og foreta en radikal forenkling av skjemaveldet, sa KrF-leder Dagfinn Høybråten i Bergen mandag.

Vestlandsturné

KrF-lederen kunne vise til en oppmuntrende meningsmåling samme dag som han sammen med resten av partiledelsen innledet en tre dagers turne i vestlandsfylkene Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

- Vi har 7,8 prosent på denne målingen, og det gjør oss størst i sentrum og større enn SV. Jeg legger ikke stor vekt på enkeltmålinger, men denne målingen bekrefter den følelsen vi sitter igjen med etter sommerens aktiviteter. Vi har vinden i ryggen, sa Høybråten.

Lettelser for 6 milliarder

Partilederen regner med at velgerne etter hvert blir lei av duellene mellom «Jens og Jensen» og at valgkampen etter hvert vil dreie seg om saker.

KrF lanserer slagordet «Ja til livshjelp» som en motvekt mot forslaget om dødshjelp. Partiet håper verdispørsmål skal bli viktig i valgkampen og er opptatt av å hjelpe næringslivet. Forslagene om avgiftslettelser og skjemaforenkling er ledd i dette.

- Ved generasjonsskifte må familiebedriftene ta av kapitalbasen for å betale formuesskatten. Dette svekker bedriftene og arbeidsplassene, sier Høybråten. Han opplyser at partiet har beregnet kostnadene ved fjerning av arveavgiften og lettelse i formuesskatten til 6 milliarder kroner.

Kamp mot skjemaer

Under åpningen av vestlandsturneen varslet partiledelsen i KrF at de vil gjøre noe radikalt for å få ned antallet skjemaer som næringslivet må fylle ut i dag. Kostnadene ved skjemaene er beregnet til 58 milliarder kroner årlig.

- Her er det behov for kraftig forenkling. Det bør ikke være lov å lage et nytt skjema uten å fjerne et gammelt, sa Høybråten. Han tok også til orde for at nye skjemaer og regler bør ha en fastsatt levetid og bli borte dersom de ikke vedtas på nytt.

Nei til tigging

Høybråten har kritisert regjeringen for ineffektivitet i kampen mot internasjonale bander som opererer i Norge.

Under pressekonferansen i Bergen mandag sa Høybråten at KrF kan tenke seg å stemme for et forbud mot tigging, men forutsetningen må være at et slikt forbud kommer sammen med sosialpolitiske tiltak og internasjonal innsats for tiggerne i landene de kommer fra.

- Vi har også foreslått at lokale politidistrikter bør få mulighet til å bortvise aggressive tiggere, sa KrF-lederen. (©NTB)