Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF vil ha Nobel-opera

- Et fredsprissenter bør etableres i kombinasjon med et nytt operabygg på Vestbanen, mener Stortingets saksordfører i operasaken, Ola T. Lånke (KrF).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik støtter forslaget om en Nobel-opera.

- Jeg synes det er interessante tanker. Kan vi få til en kombinasjon her, synes jeg det er interessant. Dette vil regjeringen ha en åpen holdning til, sier Bondevik til Dagbladet.

I innspurten foran Stortingets behandling av operasaken, foreslår nå saksordfører Ola T. Lånke å kombinere et slikt senter med en ny opera på Vestbane-området.

- En slik kombinasjon av kultur og fredssak er en besnærende tanke, sier Lånke.

Den norske Nobelkomité har i lengre tid arbeidet med planer for å reise et fredsprissenter eller museum knyttet til Nobels fredspris, og har ideelt ønsket seg de tidligere stasjonslokalene på Vestbanetomta.

- Det er en storslått idé, sier Geir Lundestad, direktør ved Nobelinstituttet, til Dagbladet.

Kan avgjøre

I ettermiddag er operasaken tema i Frp's stortingsgruppe, og det gruppemøtet kan langt på vei komme til å avgjøre den nye operaens skjebne.

Partiet ønsker ikke noe nytt operabygg overhodet. Hvis partiet blir stående fast på det standpunktet, vipper det mot stortingsflertall for operasatsing i Bjørvika, i tråd med Arbeiderpartiets forslag. Men dersom partiet går for den rimeligste operaløsningen, så vil Frp følge regjeringspartienes ønske om opera på Vestbanen.

De to alternativene har kostnadsrammer på henholdsvis 1,6 (Vestbanen) og 1,8 (Bjørvika) milliarder kroner.

- En styrke

Stortinget skal ha klar sin innstilling i operasaken torsdag i neste uke, før den skal opp til votering i Stortinget 15. juni. Ola T. Lånke mener kombinasjonen av opera og fredsprissenter vil være en styrke for begge prosjektene.

Han sier:

- En opera som gjennom selve bygningen er viet til fredssaken burde kunne bli en helt spesiell attraksjon internasjonalt.

UTSPILL: - En besnærende tanke, sier KrF-topp Ola T. Lånke om et fredsprissenter sammen med operahus.
FRED OG OPERA: Her på Vestbanen kan det bli både et fredsprismuseum og en ny opera.