ØNSKER GRANSKING: Laila Dåvøy (KrF) vil helst ha ekstern gjennomgang av myndighetenes håndtering av svineinfluensaen. 
Lailia Dåvøy

Foto:Mette Møller/Dagbladet
ØNSKER GRANSKING: Laila Dåvøy (KrF) vil helst ha ekstern gjennomgang av myndighetenes håndtering av svineinfluensaen. Lailia Dåvøy Foto:Mette Møller/DagbladetVis mer

KrF vil ha svinegransking

- Myndighetenes håndtering av svineinfluensaen må gjennomgås av uavhengige granskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Kristelig Folkeparti mener myndighetenes håndtering av svineinfluensaen umiddelbart må gjennomgås av uavhengige granskere.

Hvor vidt influensafaren ble hausset opp og overdrevet, diskuteres i mange land. Den debatten bør tas i Norge også, mener KrFs helsepolitiske talskvinne Laila Dåvøy.

- Vi må gå bredt ut, men først og fremst gjennomgå den nasjonale og lokale håndteringen av svineinfluensaen. Vi er også nødt til å se nærmere på informasjonsflyten mellom myndighetene, kommunehelsetjenesten og fastlegene. Mange mener den var for dårlig, sier Dåvøy til NTB.

- Første gang

KrF-representanten viser til at nærmere en million nordmenn har hatt svineinfluensa og at over halvparten av befolkningen er vaksinert.

- Det er første gang på mange år at Norge har vært rammet av en pandemi. Flere milliarder kroner ble brukt, inkludert 650 millioner kroner på vaksiner. Det er nødvendig med en ekstern evaluering av pandemiberedskapen umiddelbart. Dette bør være mulig selv om det skulle komme en tredje runde med svineinfluensa i vinter, sier hun.

I et brev til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) tar Dåvøy opp forslaget om å evaluere pandemiberedskapen. I sitt svarbrev slår statsråden fast at det «en selvfølge» med en grundig evaluering.

- Også av hensyn til framtidig pandemiberedskap er det viktig å evaluere håndteringen av denne pandemien, anfører hun.

Ikke ekstern

Strøm-Erichsen skriver at det arbeides med et opplegg for en evaluering på flere nivåer. Blant annet skal alle involverte virksomheter foreta en intern gjennomgang av egne erfaringer.

Oppgaven med å evaluere den nasjonale håndteringen av pandemien vil trolig bli gitt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). I tillegg vil helseministeren ta kontakt med de andre nordiske landene og noen andre land, med tanke på å få til en felles gjennomgang.

- Departementet arbeider nå med å konkretisere opplegget for disse evalueringene. Mitt mål er at dette arbeidet skal komme i gang raskt, skriver Strøm-Erichsen.

Laila Dåvøy er i all hovedsak tilfreds med svaret fra helseministeren, men gjentar at evalueringen bør gjøres av eksterne.

- Jeg er kritisk til at norske myndigheter gjennom DSB selv skal evaluere dette. Jeg hadde håpet på en uavhengig vurdering, sier Dåvøy. (NTB)