VIL STENGE SÆDBANKER: Kristelig Folkeparti, med familiepolitisk talsmann Øyvind Håbrekke i spissen, vil avvikle såkalt assistert befruktning fra tredjepart. Det betyr at lesbiske må lage barn på naturlig vis. Forslaget innebærer også å stenge de norske sædbankene.  Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
VIL STENGE SÆDBANKER: Kristelig Folkeparti, med familiepolitisk talsmann Øyvind Håbrekke i spissen, vil avvikle såkalt assistert befruktning fra tredjepart. Det betyr at lesbiske må lage barn på naturlig vis. Forslaget innebærer også å stenge de norske sædbankene. Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet)Vis mer

KrF vil hindre lesbiske i å få barn

Kristelig Folkeparti vil avvikle såkalt assistert befruktning fra tredjepart. Det betyr at lesbiske må lage barn på naturlig vis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag legger KrF fram et lovforslag som blant annet innebærer å stenge de norske sædbankene, skriver VG.

- Det betyr at alle som får assistert befruktning, må bruke sine egne egg. Og det betyr at enkelte ikke får den hjelpen de får i dag. Det er viktig at forslaget vårt ikke skiller mellom homofile og heterofile par, sier KrFs familiepolitiske talsmann Øyvind Håbrekke til avisa.

Men han innrømmer at dette vil ramme i underkant av 3 prosent av barnløse heterofile par, men også alle lesbiske par som ønsker barn.

- Hvem som har rett på assistert befruktning, er et spørsmål om lovregulering, men hvem som helst kan jo fortsatt få barn med hvem som helst, sier Håbrekke, som legger til at det ligger likestillingspolitikk bak forslaget.

- Tilbudet om sæddonasjon brukes som brekkstang for å få rettigheter til stadig nye grupper, der barn til slutt risikerer å bli en vare, sier han.

Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul, som er leder i Stortingets familie- og kulturkomité, mener KrF bruker argumentet om hensynet til barnet for å hindre lesbiske i å få barn.

Hun kaller forslaget diskriminerende.

- Det viktigste i et moderne samfunn er at barn har gode omsorgspersoner som foreldre, ikke den biologiske tilknytningen, sier hun.

Gjul mener en slik lovendring vil tvinge lesbiske til å reise ut av landet eller benytte et illegalt marked.

(NTB)