I UTGANGSPUNKTET NEI: KrF-nestleder Olaug Bollestad sier i utgangspunktet nei til å oppheve tvang i kommunereformen, til tross for at partiet stemte i mot tvangssammenslåingene i Stortinget i juni. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I UTGANGSPUNKTET NEI: KrF-nestleder Olaug Bollestad sier i utgangspunktet nei til å oppheve tvang i kommunereformen, til tross for at partiet stemte i mot tvangssammenslåingene i Stortinget i juni. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

KrF vil ikke ha omkamp om kommune-tvang

Det er ikke lenger flertall på Stortinget for tvangssammenslåing av kommuner, men KrF vil ikke uten videre oppheve tvangssammenslåingene de sa nei til i juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det sier KrF-nestleder Olaug Bollestad, som dermed tømmer en bøtte is på det hete frieriet fra Senterpartiet i spørsmålet om reversering av tvangssammenslåinger.

- Dette er ikke en type sak som egner seg for reversering, selv om vi stemte i mot. Vi gikk heller ikke til valg på å reversere dette, slik Sp gjorde. Vi tapte saken i Stortinget, og det har vi tatt innover oss, sier Bollestad til Dagbladet.

KrF vil altså ikke automatisk støtte forslag om å reversere tvangssammenslåinger, selv om de støttet en frivillighetslinje i kommunereformen for bare noen måneder siden.

Utelukker ikke

Bollestad kan likevel ikke utelukke at partiet kan stemme for oppløsing av tvangssammenslåinger hvis særlige hensyn taler for det.

- Skulle det komme fram særlige momenter, skal vi såklart ikke snu det blinde øyet til, men hvis vi hele tiden skal jobbe med omkamper, får vi aldri få fred, sier Bollestad, som ikke vil gå inn på hva slags nye enkeltmomenter det kan dreie seg om.

- Det vil i så fall ikke være regelen, det vil bli unntaket, sier Bollestad.

Overrasket

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad sier hun er overrasket over meldingen fra Bollestad.

- Det er ingenting som tilsier at KrF ikke nå kan stå 100 prosent på frivillighetslinja når de stemte for det i Stortinget. Det vil være merkelig om de ikke også skulle være enig i det når det blir diskutert i Stortinget på ny, for det vil det bli, lover Arnstad.

Sp vil nemlig fremme forslag i Stortinget om å oppheve tvangssammenslåinger av kommuner, i de tilfellene der kommunene ber om det.

Oppfordrer til ettertanke

Det burde det i utgangspunktet være stortingsflertall for nå, dersom KrF stiller seg på linje med de rødgrønne partiene i spørsmålet.

Arnstad oppfordrer KrF til å tenke seg om.

- Når et slikt forslag kommer på bordet i Stortinget, håper jeg at KrF vil være oppriktig overfor sine velgere, sier Arnstad.