LANDSSTYREMØTE: KrFs partileder, Knut Arild Hareide, sier partiet hans vil arbeide for en regjering med så mange som mulig av sentrumspartiene og Høyre. Partiet vil ikke i regjering med Frp. Vis mer

KrF om valget 2017

KrF vil kaste Frp ut av regjering: Støtter en regjering med Høyre og Venstre

Et enstemmig landsstyre sier nei til Siv, men holder døren åpen for Jonas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Noen sier debatten om hvem KrF skal samarbeide med er en debatt om KrFs sjel. Det er selvfølgelig ikke riktig. Vår identitet er ikke avhengig av høyre- eller venstresiden, sa Knut Arild Hareide i sin tale til landsstyret, og avslørte KrFs holdning til valget 2017:

KrF kommer til å støtte en regjering med Høyre og Venstre etter 2017, men vil ikke gå inn i en regjering med Frp

Hareide påpeker i talen at KrF er et sentrumsparti som ikke ønsker å støtte faste politiske blokker, men at de vil søke regjeringsmakt.

- Det er en selvfølge at KrF som et ansvarlig sentrumsparti skal søke regjeringsmakt. Vi har gode historiske erfaringer med et samarbeid med Høyre, og det er sammen med dem KrF har fått noen av våre største seiere. KrF ønsker å samle en regjering med flest mulig av sentrumspartiene og Høyre. Erna er dyktig og en person jeg respekterer dypt, sier Hareide.

KrFs landsstyre fattet i sitt møte 5. november 2016 følgende enstemmige vedtak:

  1. KrF er et kristendemokratisk sentrumsparti og går til valg på at Norge trenger en ny regjering.
  2. KrF har som mål å komme i regjering etter valget 2017. KrFs deltakelse i regjering vil avhenge av valgresultatet, styrkeforholdet mellom partiene og politisk gjennomslag i viktige saker for partiet.
  3. KrF mener landet er best tjent med en regjering med et sterkest mulig sentrum. KrF vil arbeide for en regjering i 2017 som består av flest mulig av sentrumspartiene og partiet Høyre. Med respekt for de politiske forskjellene er et regjeringssamarbeid med FrP ikke aktuelt.
  4. Dersom et regjeringssamarbeid sentrum/Høyre ikke er mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon.

- Et regjeringssamarbeid med Frp er ikke aktuelt, sa Hareide, men nevnte verken Ap eller Jonas Gahr Støre konkret.

Krevende veivalg

Kristelig Folkepartis landsstyre har vært samlet på Royal Christiania hotell i Oslo siden i går formiddag. Den altoverskyggende saken på dagsordenen for partiledelsen og fylkeslederne i partiet er valg av retning etter stortingsvalget i september 2017.

Skal KrF søke regjeringsmakt med Høyre eller Arbeiderpartiet? Skepsisen mot Fremskrittspartiet sitter dypt, men både interne spørreundersøkelser og meningsmålinger viser at KrF-ere har stor sans for Erna Solberg som statsminister. Her har hun en klar ledelse på Jonas Gahr Støre.

Høyre, Venstre og KrF

For flertallet i KrF vil det trolig være enklest å akseptere deltakelse i en mindretallsregjering , bygd på Bondevik-modellen med Høyre og Venstre. Problemet er at Frp da vil motsette seg å være støtteparti. Frp´s holdning om å avstå fra å støtte en regjering de ikke er en del av, er hogd i stein.

Ap og KrF

KrF-leder Knut Arild Hareide og Ap-leder Jonas Gahr Støre har funnet tonen. Mange i KrF opplever at Arbeiderpartiet er en mulig samarbeidspartner på grunn av sammenfallende holdninger i sosial- og fordelingspolitikken. Men mange er også skeptiske til Ap på grunn av Israel-spørsmålet, abort, bioteknologi, homofilt samboerskap og familiepolitikken.