KrF vil likevel fortsette regjeringssamtalene

Stikk i strid med Vårt Lands lekkasjemelding.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet): KrF-leder Knut Arild Hareide overrasket alle da han 18.45 kom ut av partiets landstyremøte og erklærte at partiet fortsetter de borgerlige regjeringssonderingene i morgen.

- Jeg har gitt beskjed om at KrF fortsetter sonderingene med Venstre, Høyre og Frp i morgen, sa partilederen.

Skapte bølger Dette er stikk i strid med lekkasjen fra møtet som kom fram i avisa Vårt Land i forkant av pressekonferansen. Leder for avisas samfunnsavdeling Berit Aalborg sa på NRKs «Dagsnytt atten» at partiledelsen ville si nei til videre forhandlinger - en melding som skapte store bølger i det politiske miljøet og Presse-Norge.

Ifølge Aalborg var det misnøye med den sosiale profilen og innsatsen for fattigdomsbekjempelse som lå bak partiledelsens angivelige nei til videre sonderinger. Men dette viste seg altså å være gale opplysninger.

Frp's leder Siv Jensen var raskt ute etter nei-meldingen og erklærte at iallfall de fortsetter regjeringsforhandlingene. Tidligere i ettermiddag erklærte Venstres leder Trine Skei Grande at de fremdeles henger med.

Verdispørsmål Hareide trakk fram sentrale verdispørsmål som familie som årsak til at KrF fremdeles deltar i forhandlingene. Formelt sett skal beslutningen fra landsstyremøtet behandles endelig av partiets stortingsgruppe.

Som kjent vil det borgerlige flertallet bestå selv om et av småpartiene - KrF og Venstre - trekker seg fra samarbeidet. Men de to partiene har begge lovet at de vil følge det andre partiets beslutning.

For både KrF og Venstre er det vanskelig å inngå i et forpliktende samarbeid med Frp. For KrFs del handler det bl.a. om ulikt syn på innvandrings- og asylpolitikk, mens Venstre finner Frp's klimapolitikk vanskelig å svelge - spesielt med tanke på oljeboring i nord.

TILBAKEVISTE LEKKASJEMELDING: Knut Arild Hareide overrasket alle da han erklærte at KrF fortsetter med regjeringssonderingene. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX
TILBAKEVISTE LEKKASJEMELDING: Knut Arild Hareide overrasket alle da han erklærte at KrF fortsetter med regjeringssonderingene. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX Vis mer