- DYRERE FOR FOLK FLEST:  Regjeringens taxfree-forslag kan betyr høyere pris på Vinmomopolet, sier poldirektøren. Her fra taxfree-butikken på Gardermoen. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET.
- DYRERE FOR FOLK FLEST: Regjeringens taxfree-forslag kan betyr høyere pris på Vinmomopolet, sier poldirektøren. Her fra taxfree-butikken på Gardermoen. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET.Vis mer

KrF vil stoppe taxfree-gave fra Siv

Poldirektøren: - Bare fordel for menn mellom 30 og 60. Dyrere på Vinmonopolet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Siv Jensens (Frp) forslag om å la folk veksle inn tobakkskvoten i vin og sprit kan bety dyrere alkohol for folk flest, sier Vinmonopolet. KrF vender tommelen ned for forslaget.

Vinmonopolets administrerende direktør Kai A. Henriksen ble tatt på senga onsdag av finansminister Siv Jensens (Frp) forslag om å la reisende få mulighet til å bytte den avgiftsfrie kvoten på tobakk inn i halvannen liter vin eller øl.

— Dette forslaget, og den nye muligheten til å forhåndsbestille taxfree på nettet til ankomstflyplass, bryter med hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk. Konsekvensen er at det blir vanskeligere for Vinmonopolet å levere på vårt samfunnsoppdrag som et alkoholpolitisk instrument, sier Henriksen til NTB.

KrF sier nei Høyre/Frp-regjeringen er avhengig av å få med seg minst ett av samarbeidspartiene, Venstre og KrF, for å få forslaget til revidert nasjonalbudsjett vedtatt i Stortinget.Finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen fra KrF vil gjerne korke igjen hele taxfree-forslaget.

— Å prioritere taxfree fremfor bekjempelse av barnefattigdom er ikke i tråd med vår linje. Det er åpenbart at regjeringens forslag ikke er identisk med det som vil bli vedtatt i Stortinget, sier Syversen til NTB.

Han er leder av finanskomiteen, og den som skal lose arbeidet med revidert fram til vedtak i stortingssalen.

Dyrere på polet Poldirektør Henriksen er bekymret for at en økt taxfreekvote på 50 prosent vil gi et svekket salg på flere millioner liter for Vinmonopolet.

- Det betyr i så fall mindre inntekter. Samtidig har vi store faste utgifter knyttet til lokaler og ansatte. Resultatet kan bli at vi må øke prisene.

Regjeringens forslag vil altså bety billigere vin for dem som reiser mye, nemlig menn i alderen 30 til 60 år, og dyrere for alle andre.

- Det er en sosial urettferdighet i forslaget som kanskje ikke var tilsiktet, sier Henriksen til NTB. Han beklager at han ikke har blitt tatt med på råd.

— Dette er viktige problemstillinger som vil svekke Vinmonopolet betydelig. Da ville vært en fordel om Vinmonopolet hadde blitt tatt med på råd, sier Henriksen.

- Gladnyhet Finansminister Jensen presenterte det som «dagens gladnyhet» da hun fortalte om forslaget under pressekonferansen onsdag.

 - BLIR IKKE VEDTATT:  Finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) sier det er åpenbart at regjeringens taxfree-forslag ikke vil bli vedtatt i Stortinget. FOTO: ELISABETH SPARRE ALNES/DAGBLADET.
- BLIR IKKE VEDTATT: Finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) sier det er åpenbart at regjeringens taxfree-forslag ikke vil bli vedtatt i Stortinget. FOTO: ELISABETH SPARRE ALNES/DAGBLADET. Vis mer

Konkret foreslår regjeringen at om man ikke bruker kvoten for avgiftsfri innførsel av tobakk (200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer og 200 blad sigarettpapir), kan man fra 1. juli i år innføre opptil 1 liter brennevin, 3 liter vin og 2 liter øl avgiftsfritt.

Endringen skal gjelde både i taxfree-butikker på ferjer, ved flyplasser og ved grensehandel.

Brudd på hovedlinjen Henriksen sier til NTB at hver fjerde flaske vin som drikkes i Norge og hver andre flaske brennevin, ikke er omsatt gjennom Vinmonopolet.

— Når dette svekkede monopolet utfordres ytterligere, så mener jeg det er grunnlag for å si at forslaget bryter med hovedlinjen i norsk alkoholpolitikk, der det til nå har vært bred enighet om å ha en restriktiv omsetning av alkohol i Norge, sier Henriksen.

Han mener at regjeringens anslåtte tap på inntekter til staten på 100 millioner kroner er et minimum.Også Bryggeriforeningen og Vin- og brennevinsleverandørenes forening har stilt seg negative til taxfree-forslaget.

(NTB).