Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hareide hyllet av de røde

-KrF ville fått bedre gjennomslag med Ap og Sp

- Det ble ingen historisk mulighet for endring av abortloven, slår Knut Arild Hareide fast.

BEGEISTRET: Avgått Knut Arild Hareide kom til sine egne og skapte begeistring da nettverket Drivkraft holdt sin første konferanse i dag. Nettverket er dannet at KrF-ere som støttet Hareides retningsvalg. Noen har meldt seg ut i protest mot KrFs løftebrudd da de gikk inn i regjering med Frp. Men Hareide håper nettverket kan bidra til samling og at folk blir i partiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BEGEISTRET: Avgått Knut Arild Hareide kom til sine egne og skapte begeistring da nettverket Drivkraft holdt sin første konferanse i dag. Nettverket er dannet at KrF-ere som støttet Hareides retningsvalg. Noen har meldt seg ut i protest mot KrFs løftebrudd da de gikk inn i regjering med Frp. Men Hareide håper nettverket kan bidra til samling og at folk blir i partiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knut Arild Hareide kom til sine egne, og de tok imot han med stående applaus og stormende jubel. Den avgåtte KrF-lederen var hovedattraksjonen på den første konferansen til nettverket Drivkraft i formiddag.

- Det er hyggelig å få en så positiv introduksjon, sier Hareide til Dagbladet etter jubelen.

Bevare Hareide-gnisten

Nettverket Drivkraft ble dannet etter det ekstraordinære landsmøtet i november der Hareides råd om å søke regjeringsmakt med Ap og Sp, tapte.

Ifølge Kjell Magne Bondevik som er tilstede på konferansen, er det viktig å bevare gnisten Hareide skapte med sin bok og sin landsstyretale i fjor høst.

I talen slo Hareide fast at den historiske muligheten til å endre abortloven, som Kjell Ingolf Ropstad argumenterte med i debatten i fjor høst, ikke kom.

- Mener du at Ropstad misledet partiet?

- Jeg konstaterer bare at det ikke ble en slik mulighet. Jeg tror nok at KrFs forhandlingsdelegasjon gjorde hva de kunne for å få det til, men det ble jo ikke noe resultat. Det er et faktum vi kan være enige om. Men så vil jeg også si at den debatten som har kommet om forsterreduksjon er blitt mye større enn den burde vært. Jeg blir også provosert over måten Ap bruker saken på. Begge sider i debatten har overdrevet. Jeg håper vi får en lovendring slik at vi kommer med på linje med nabolandene.

TREFFER KJENTE: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik i samtale med tidligere Vårt Land-redaktør Åshild Mathisen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TREFFER KJENTE: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik i samtale med tidligere Vårt Land-redaktør Åshild Mathisen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

KrF har holdt Frp i regjering

- En av initiativtakerne til Drivkraft, Odd Anders With, frykter at samarbeidet med Frp kan ødelegge KrF. Er du enig i den analysen.

- Det er ikke et enormt skille mellom å være det partiet som holdt Frp i regjering hver dag og å sitte i denne regjeringen. Derfor ville jeg bidra til et skifte.

- Men uansett var en avklaring viktig. Jeg har hele tiden ment at vi måtte gjøre en avklaring av samarbeidsspørsmålet, selv om profilen blir annerledes enn den ville blitt i samarbeid med Ap og Sp. I valgkampen i 2017 var vi uklare. Hver gang jeg sa tre setninger om regjeringssamarbeid, var de så uklare at folk ble mer usikre, og de fikk i alle fall ikke med seg KrFs politikk.

- Vårt retningsvalg nå vil ha konsekvenser for oss til og med 2021, det er ingen grunn til å ta nye runder på dette før 2021. I 2021 har vi en tydelig avklaring om samarbeid som gir oss mulighet til å få fram politikken. Det ville det vært uavhengig av hvilket valg vi hadde tatt. Så jeg tror KrF har gode muligheter til å lykkes i 2021. Men jeg mener vi hadde hatt bedre muligheter hvis jeg hadde vunnet.

Bedre med Ap og Sp

- Vi hadde et mulighetsvindu i høst. Ap kunne valgt oss. Så ble debatten heftigere og jevnere enn ventet. Men jeg angrer ikke på at jeg valgte å utfordre KrF til å ta et valg, sa Hareide i talen.

Han innrømmer gode KrF-gjennomslag i regjeringsplattformen.

- Men jeg tror vi hadde fått enda større gjennomslag med Ap og Sp. I de store verdisakene som handler om nestekjærlighet og forvalteransvar. Når det gjelder klima og fattigdomsbekjempelse ville vi fått til mer med Ap og Sp. Jeg ser at Granavolden-plattformen er bedre enn Jeløya, men vi må være mer offensive enn tidligere. Det nytter ikke å sammenligne med tidligere regjeringserklæringer.

- Det har ikke vært noen pangstart for firepartiregjeringen når det gjelder oppslutning?

- Vi skal ikke dømme prosjektet på den første måneden. Det er langt fram til valget.

Samle partiet

Han var hovedtaler på Drivkrafts første konferanse, og den første som sa ja til å delta. I talen trakk han opp de store globale utfordringene med fattigdom, forskjeller og klimaødeleggelser.

- VI lever på lånt tid når det gjelder fattigdomskrisa og klimautfordringene. VI kan ikke vike unna, vi må gjøre vår plikt, sa Hareide og høstet applaus.

Han sa at Norge bør ta en lederrolle i kampen mot fattigdom, og skrøt av utviklingsminister Dag Inge Ulstein. Han støttet Hareides linje, men gikk inn i regjeringen.

Skrøt av Ulstein

- Jeg vil gi honnør til den nye utviklingsministeren. Han fikk høre fra Frps Sylvi Listhaug og Jon Helgheim at vi nå skal bruke bistandsmidlene som pressmiddel. Ulstein sa at vi aldri skal bruke utviklingspolitikken for å få noe tilbake. Det er bred enighet om at vi må forhandle om returavtaler.

- Men vi skal aldri bruke utviklingspolitikken for å få noe tilbake. Det er ikke egeninteressene som skal styre verden. Ulstein satte skapet forbilledlig på plass, sa Hareide.

Han mener Drivkraftnettverket kan virke samlende for partiet, og hindre at folk melder seg ut. Selv er han nå mening stortingsrepresentant med plass i utenrikskomiteen,

- Jeg har litt mer tid til familien, men jeg skal stå på hundre prosent for partiet, lover Hareide.

GLAD FOR DRIVKRAFT: Parlamentarisk nestleder Geir Jørgen Bekkevold tror Drivkraft kan bidra til samling av KrF. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GLAD FOR DRIVKRAFT: Parlamentarisk nestleder Geir Jørgen Bekkevold tror Drivkraft kan bidra til samling av KrF. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Parlamentarisk nestleder Geir Jørgen Bekkevold, som også støttet Hareides veivalg, hilste konferansen og sa han håper Drivkraft kan bidra til å bevare gnisten som ble tent av Hareides landsstyretale 28.september i fjor.

- Kanskje Drivkraft kan bidra til at mange av oss som støttet Hareides valg, velger å bli i partiet, sa han.

Bollestad: - Positivt

Fungerende partileder Olaug Bollestad gir denne kommentare i en mail:

- Jeg mener initiativ som legger til rette for og kanaliserer politisk engasjement og debatt, er positivt. Det er flott med alle som vil diskutere kristendemokratiske verdier og politikk. Her har jo KrF også Kristendemokratisk forum som har diskutert ideologiske spørsmål i mange år. Jeg ønsker arrangerene lykke til med arrangementet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!