Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrFs mareritt

- Det er jo ikke sikkert det er sant, det han sier, sier Valgerd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medhaug-saken rir Kristelig Folkeparti som en mare og overskygger fullstendig partiledelsens forsøk på å skape oppmerksomhet om valgkampsakene.

Det siste sentralstyremøtet før valgkampen ble holdt tirsdag, og partiet samlet pressen i vakre omgivelser bak Domkirken i Oslo for å presentere hovedpunktene for valgkampen: Familie og omsorg.

Etter korte innledninger av partileder Valgerd Svarstad Haugland og nestleder Knut Arild Hareide, med fokus på partiets verdiprogram og skolepolitikk, braket det løs.

Ikke et eneste spørsmål ble viet valgkampen. Alt dreide seg om partiledelsens håndtering av den tidligere voldtektsanmeldte fylkespolitikeren Jan Birger Medhaug fra Rogaland.

- Har vært kontakt

Svarstad Haugland insisterte på at det har vært kontakt mellom henne og Medhaug, til tross for at Medhaug så sent som mandag sa at han ikke har hørt ett eneste ord på over en måned. Partilederen ble gang på gang presset til å si når denne kontakten fant sted, men unngikk å svare ved å gjenta «Ingen ytterligere kommentar!».

Men hun klarte å mistenkeliggjøre Medhaugs framstilling og skapte dermed ytterligere uklarhet og diskusjon om hva partiledelsen har gjort eller ikke gjort. Om de to har snakket sammen i det siste, ville i hvert fall partilederen ikke si noe nærmere om omstendighetene eller når det skjedde.

- Det er jo ikke sikkert det er sant, det han sier. Det har vært kontakt mellom ham og meg. Men dette er en for vanskelig sak til å si hvem som sa hva, og når det ble sagt, svarte Svarstad Haugland omsider.

Ligger i Rogaland

For øvrig fastholdt både Svarstad Haugland og nestleder Einar Steensnæs at saken ligger til behandling i Rogaland KrF, der det førstkommende mandag skal holdes ekstraordinært fylkesstyremøte om Medhaugs plass i partiet.

Medhaug står øverst på KrFs liste ved fylkestingsvalget, men ble vraket om fylkesordførerkandidat da anmeldelsen om voldtekt ble kjent tidligere i sommer. Siden har politiet henlagt den ti år gamle saken på grunn av bevisets stilling. Dette har Medhaugs advokat påklaget.

- Vi har full tillit til behandlingen i fylkesstyret. Partiledelsen har stått samlet i håndteringen av Medhaug-saken, og i den grad noen skulle uttale seg, har vi vært enige om at det skulle være partilederen, sa Steensnæs.

Sagt er sagt

Nestlederen la til at sagt er sagt, og spist er spist, og at det nå gjelder å se framover, ikke bakover.

- Det er allerede mange som har uttalt seg og kommentert saken, og ikke alle med samme kunnskap og innsikt, sa Steensnæs. Han ville ikke si hvem han hadde i tankene.

Både Svarstad Haugland og Steensnæs understreket at det er Rogaland KrFs ansvar å håndtere Medhaug, eventuelt også å gjeninnsette ham som kandidat til jobben som fylkesordfører. Om det i så fall ville være en god eller dårlig nyhet, var ett av de mange spørsmål de to ikke ville kommentere.

Partilederen ville heller ikke si om hun angrer på noen av sine tidligere uttalelser.

Og for ordens skyld: Startskuddet for KrFs valgkamp går på torget i Sarpsborg lørdag 16. august med alle partitoppene til stede. Målet for valgkampen er å kopiere resultatet fra 1999 på rundt 10 prosent.

NTB

LYVER HAN TIL PRESSEN? Partileder Valgerd Svarstad haugland sår tvil om Medhaugs troverdighet når hun hevder at det har vært kontakt mellom partilederen og Medhaug i løpet av den siste måneden. Medhaug hevder det motsatte.