- KrFs sanne ansikt

Valgerd Svarstad Hauglands kutt i støtten til foreninger for alenemødre, alenefedre, enslige, homofile og lesbiske er nå definitiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Med dette har KrF vist sitt sanne ansikt og slått døra rett i fleisen på oss, med beskjed om at vi ikke betyr noe, sier Gro Lindstad, leder for Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, LLH. I går kveld hadde LLHs arbeidsutvalg krisemøte.

Valgerd Svarstad Hauglands Barne- og familiedepartement har kuttet 20 prosent av støtten til private organisasjoner som arbeider med familie- og likestillingssaker. Dette får de melding om i brevs form i disse dager.

Uriktig beskjed

Gro Lindstad i LLH sier at hennes forening har vært kjent med kuttet på tre millioner kroner av totalpotten til de private organisasjonene for mennesker som har en annen livssituasjon enn KrFs kjernefamilie-idyll.

- Men det er ingen automatikk i at dette behøver å ramme støtten til drift av organisasjonene. Potten inneholder midler som også går til andre ting, sier hun.

- Seinest for noen uker siden fikk vår organisasjonssekretær beskjed fra en saksbehandler i departementet om at støtten så ut til å bli den samme som i fjor. Nå har vi fått beskjed om den er redusert med 100 000 kroner, eller 20 prosent. Det må bety at statsråd Valgerd Svarstad Haugland har tatt sin beslutning nylig, sier Gro Lindstad.

- Dette kuttet er i strid med signaler fra barne- og familiekomiteen i Stortinget. Flertallet i komiteen sa i sin siste budsjettinnstilling at støtten til det holdningsskapende arbeid vi representerer, må styrkes. Men i går fikk vi melding om at støtten til oss er redusert fra 525 000 til 420 000 kroner. Det er så dramatisk mye at vi nå må vurdere om vi i det hele tatt kan drive videre, eller om vi må permittere vår organisasjonssekretær, som er vår eneste ansatte på landsbasis, sier Gro Lindstad.

LLH er eneste organisasjon i Norge som arbeider for lesbiske og homofiles rettigheter.

- Uviktige homofile

- Vi har bare én ansatt. Alle andre arbeider frivillig. Vi har lokallag i alle fylker fra Finnmark til Agder, og for å kunne drive aktiviteter er de totalt avhengige av støtte fra Barne- og familiedepartementet, sier Lindstad.

- Det regjeringen nå gjør er å sende ut et klart signal til de mellom 5 og 10 prosentene av befolkningen som er homofile eller lesbiske, om at vi er uviktige og at vi ikke skal gis muligheter til å bli synliggjort. KrF har med dette vist sitt sanne ansikt, og Venstre og Sp kan ikke bare gjemme seg bak KrF. I valgkampen sa både Venstres Guro Fjellanger og Sp's John Arne Balto, Anne Enger Lahnsteins vararepresentant i forrige periode, at det er viktig for begge partiene å arbeide for de homofiles rettigheter, sier Lindstad.

Hun varsler at partiledelsen i Venstre og Sp, men også de andre partiene på Stortinget, vil bli oppsøkt i et forsøk på å få endret regjeringens holdning.
- Det som er skjedd her oppfatter vi som en klar melding om at vi ikke betyr noe, sier Gro Lindstad.

KUTTER: Barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland har kuttet 20 prosent av støtten til private organisasjoner som arbeider med familie- og likestillingssaker.