ANKLAGER AUF FOR SORTERING: For KrF og for ungdomsorganisasjonen KrFU er kampen mot "sorteringssamfunnet" en hovedsak. KrFU-leder Martine Tønnessen mener AUF med vedtak de gjør på landsmøtet legger til mer sortering. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ANKLAGER AUF FOR SORTERING: For KrF og for ungdomsorganisasjonen KrFU er kampen mot "sorteringssamfunnet" en hovedsak. KrFU-leder Martine Tønnessen mener AUF med vedtak de gjør på landsmøtet legger til mer sortering. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Abortstrid mellom KrFU og AUF om abort

KrFU: -AUF åpner for mer sortering AUF: - KrFU håner kvinner

AUF vil gi gravide tilbud om tidlig ultralyd, og vil la foreldrene få all tilgjengelig informasjon om fosteret.

- Dette er et forslag som legger opp til sortering av barn, sier KrFU-leder Martine Tønnesen til Dagbladet.

Hun mener AUF med sitt forslag til likestillings- og inkluderingsprogram som skal vedtas på landsmøtet, viser at AUF vil ha en annen samfunnsretning enn KrFU.

AUF vil blant annet:

- Avskaffe abortnemndene og sikre reell selvbestemmelse etter uke 18

- Tilby ultralyd så tidlig som i uke 10-12, og gi foreldrene alle tilgjengelige opplysninger om fosteret

- Hindre leger i å reservere seg mot abort

- Tillate eggdonasjon

- Legger til rette for designbabyer

- Dette viser at det er stor avstand mellom KrFU og AUF. Det er en grunnleggende forskjell i syn på hvilken retning samfunnet skal ta. AUFs forslag om å gi foreldrene all tilgjengelig informasjon om fosteret, åpner for mer sortering.

- KrFU vil sette etiske grenser for teknologien og mulighetene for å sortere vekk avvik, AUF legger til rette for designbabyer, sier leder i KrFU, Martine Tønnessen, til Dagbladet,

Hun reagerer også forslaget om å skyve grensa for selvbestemt abort.

- AUF tar ikke hensyn til at det er et barn i magen. De ser bort fra barnets rettsvern, og ser dette bare som et spørsmål om kvinnens rett. At det er medisinsk forsvarlig å ta abort seinere, betyr ikke at det er etisk forsvarlig, sier Tønnessen.

- Større avstand

Hun sier hun kjenner igjen AUFs argumentasjon fra tidligere, men sier hun er skuffet og overrasket over at AUF nå går lenger i legge til rette for sortering av barn.

- Avstanden mellom den retningen AUF vil gå og den KrFU ønsker for samfunnet, øker. AUF ønsker jo ikke et regjeringssamarbeid med KrF. Det respekterer vi. AUF vil dra Ap mot venstre, mens dersom KrF skal samarbeide med Ap, må Ap mot sentrum, sier Tønnessen.

Hun fikk landsmøtet i KrFU til å anbefale regjeringssamarbeid med Erna Solbergs regjering. Nå går debatten intenst i moderpartiet fram mot 2. november.

- Jeg tror vi får større gjennomslag i kampen mot sorteringssamfunnet ved å gå inn i dagens regjering. Det er et stort mindretall i Høyre mot eggdonasjon, og det er større forståelse i Høyre for at abortgrensa skal ligge fast, sier Tønnessen.

Avtroppende AUF-leder Mani Hussaini avviser kritikken på det sterkeste.

STRID OM ABORT: Avtroppende AUF-leder Mani Hussaini vil ha selvbestemt abort for kvinner mellom uke 12 og 18, og vil gi foreldre tilgang til all informasjon som tidlig ultralyd gir. Han avviser på det sterkete kritikken fra KrFU om at dette åpner for mer sortering. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
STRID OM ABORT: Avtroppende AUF-leder Mani Hussaini vil ha selvbestemt abort for kvinner mellom uke 12 og 18, og vil gi foreldre tilgang til all informasjon som tidlig ultralyd gir. Han avviser på det sterkete kritikken fra KrFU om at dette åpner for mer sortering. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Handler om trygghet

- Kritikken til Tønnesen er fullstendig gått ut på dato. Jeg håper hun setter seg i dagens realiteter for dem som er gravide.

- Tidlig ultralyd handler ikke om sortering, det handler om trygghet og behovet for å vite om alt står bra til og hva slags graviditet man har i vente.

Da jeg skulle bli far, bestemte vi oss for å ta tidlig ultralyd. For oss handlet det om hva slags svangerskap vi gikk i møte. Det samme behovet for trygghet tror jeg mange har, derfor velger veldig mange tidlig ultralyd, sier Hussaini.

- Overformyndersk og gammeldags

- Nesten alle abortsakene som behandles i nemndene mellom uke 12 og 18 blir godkjent. Å kreve at kvinner skal gå gjennom en nedverdigende prosess med at en nemnd skal ta beslutningen, er overformyndersk og gammeldags.

- Vi bør se til nabolandet vårt, Sverige, der kvinner i dag ta abort til uke 18. Det er medisinsk forsvarlig, og nå bør norske kvinner få den samme rettigheten, mener Hussaini.

- Hån mot kvinner

- Å si at vi legger til rette for designbabyer, er en direkte hån mot alle kvinnene som søker den tryggheten tidlig ultralyd i dag gir til de aller fleste gravide.

Svært mange bruker tidlig ultralyd i dag, og rundt halvparten av norske gravide tar private klinikker i bruk. Dessverre er det kostbart å søke denne tryggheten i dag - men det bør ikke være opp til lommeboka å avgjøre om gravide skal kunne føle seg trygge i svangerskapet, sier Hussaini.

Abortstriden har også blusset opp i moderpartiene. I ettermiddag sa statsminister Erna Solberg seg rede til å forhandle om endringer i abortloven med KrF, dersom partiet velger den borgerlige regjeringen.

Solberg sier til VG at KrF kan støtte et forbud mot såkalt tvillingabort. Hun er også åpen for endringer i bestemmelsen som gir rett til abort etter 12 uke for foster med alvorlig sykdom, for eksempel Downs syndrom, skriver VG.

For KrF er endring av abortloven et viktig krav i eventuelle regjeringsforhandlinger.

- KrF har nå en historisk mulighet til å avgjøre hvem som blir statsminister, men vel så viktig er hvilket politisk gjennomslag vi kan få. Kampen mot sorteringssamfunnet er en av de viktigste sakene for KrF, og jeg mener vi nå har en historisk mulighet til å gjøre viktige endringer i kampen mot sorteringssamfunnet, sier Ropstad til NTB.

Nei fra Ap

Arbeiderpartiet avviser også KrF-nestlederens krav om endringer i abortloven.

- Vi er mot å innskrenke kvinners rett til abort. Så vidt meg bekjent, er det ikke flertall for å fjerne denne paragrafen på noen side i politikken. For øvrig forholder vi oss til at det nå foregår en intern prosess i KrF, og at vi sitter i opposisjon. Det er ikke naturlig for Arbeiderpartiet å ha en hypotetisk regjeringsforhandling parallelt med KrFs interne diskusjon», skriver Ap-nestleder Hadia Tajik i en e-post til VG.