FØLER SEG IKKE TRYGG: Martine Tønnessen mener det er mulighet for at blå mandater kan snu nå som Hareide har lagt sin stilling i potten. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FØLER SEG IKKE TRYGG: Martine Tønnessen mener det er mulighet for at blå mandater kan snu nå som Hareide har lagt sin stilling i potten. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

KrFU-lederen: - Hareides posisjon burde blitt holdt utenfor

Martine Tønnessen understreker at partiet er i gode hender selv om Hareide ender dagen med å gå av.

GARDERMOEN (Dagbladet): KrF-leder Knut Arild Hareide sendte sjokkbølger gjennom KrF-landsmøtet da han stilte kabinettspørsmål.

Partilederen sa rett ut at han går av dersom KrF i dag ikke følger hans råd om å gå i regjeringssondering med Ap og Sp.

KrFU-leder Martine Tønnessen forteller Dagbladet at hun skulle ønske Hareide ikke hadde lagt sin stilling i potten før debatten i dag.

- Jeg respekterer Knut Arilds avgjørelse om å informere landsmøte om hans stilling, selv om jeg personlig helst skulle sett at lederspørsmålet ble holdt utenfor dette spørsmålet, sier hun til Dagbladet.

- Mye kan skje

Tønnessen støtter regjeringssamarbeid med borgerlig side, me føler seg ikke trygg på seier etter Hareides kabinettspørsmål til sine egne.

SKJEBNEDAG: I dag skal Kristelig Folkeparti ta stilling til om de skal velge regjeringssamarbeid med de borgerlige eller med venstresiden. KrFU-leder Martine Tønnessen mener at høyresiden er riktig side. Video: NTB Scanpix / KrF / Emilie Rydning Vis mer

- Ingen av delegatene på landsmøte er bundet, så det er mye som kan skje i løpet av dagen. Om det er Knut Arilds tale eller andre ting som eventuelt vil føre til at noen endrer syn, er vanskelig å si. Jeg har respekt for dem som endrer synet sitt underveis, lover Tønnessen videre.

KrFU-lederen sier partiet er i trygge hender uansett om Hareide ender med å gå av i dag.

- Jeg er også trygg på at vi kommer til å samle oss om det politiske i etterkant av møte og ser frem til å få et landsmøtevedtak som vi kan bygge vårt politiske prosjekt videre på.

Dagbladet erfarer at det nå pågår arbeid i kulissene for å overbevise tvilere på den blå siden om å ikke kaste partilederen, men heller stemme for en regjering med Ap og Sp.

SKJEBNEDAG: I dag skal Kristelig Folkeparti ta stilling til om de skal velge regjeringssamarbeid med de borgerlige eller med venstresiden. Partileder Knut Arild Hareide forteller at han går av, dersom han ikke vinner. Video: NTB Scanpix / Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Endrer ingenting

Åse Wisløff Nilssen i KrF Kvinner sier det er uaktuelt for henne å snu. Hun kommer til å stemme for å gå i regjering med Erna Solberg.

- Det at Hareide sier han vil gå av endrer ingenting for min del, sier hun til Dagbladet.

Også en sentral fylkesleder Dagbladet snakker med avviser at noen blå delegater i hans fylkeslag vil snu og stemme rødt for å beholde Hareide som partileder.

Ingunn Karijord fra Møre og Romsdal KrF sier hun ikke vil snu på flisa og stemme på rødt alternativ.

- Nei, jeg må holde fast ved det jeg har sagt jeg skal stemme, sier hun til Dagbladet.