OPPGJØR MED PARTILINJA: Ida Lindtveit sier dagens situasjon er uholdbar for KrF. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OPPGJØR MED PARTILINJA: Ida Lindtveit sier dagens situasjon er uholdbar for KrF. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

KrFU-lederen: KrF bør gå i regjering

Ida Lindtveit går til angrep på partilederens blågrønne drøm, og sier KrF kan sitte i regjering med Frp - og med SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sin tale til KrFU-landsmøtet i dag, tok avtroppende KrFU-leder Ida Lindtveit (25) et beinhardt oppgjør med partilinja i samarbeidsspørsmål og strategien for KrFs vei videre.

- Dagens posisjon på Stortinget er ikke noe løsning over tid, sier Lindtveit i talen.

Hun mener KrF bør vurdere en regjering med Frp, og hun vil ikke utelukke en regjering med SV heller.

- Det er selvsagt at man har mer påvirkning i regjering enn utenfor. Jeg mener vi ikke kan utelukke enkelte partier på bakgrunn av hva de heter og hva de har sagt, men ta utgangspunkt i politikken.

Lei vipp

Vippeposisjonen på Stortinget, som deler av KrFs stortingsgruppe er svært tilfreds med, mener Lindtveit er uholdbar. Hun spår nederlag for partiet de neste åra dersom man bestemmer seg for å kjøre slalåm mellom venstresida og høyresida.

- Det kan høres enkelt ut, men er det i realiteten det? Og om vi lager skiftende flertall, da må vi vel forvente at de andre partiene kjører samme løp? Resultatet kan bli nedturer på mange av KrFs viktigste saker, sier Lindtveit fra talerstolen.

KrF-leder Knut Arild Hareide tviholdt på det blågrønne regjeringsalternativet hele valgkampen, selv om det aldri var særlig mye realisme i at KrF, Venstre og Høyre skulle kunne danne regjering uten Frp. Siv Jensen var også klar på at Frp ikke ville støtte en regjering partiet ikke var del av.

Til slutt fikk de tre partiene 33,8 prosent av stemmene, samlet sett. KrF gikk på et svært dårlig valg, og endte med 4,2 prosent oppslutning.

Knuser blågrønn drøm

I sin tale i dag omtaler Lindtveit strategien med å gå til valg på blågrønn regjering som «dumt».

Og hun ber Hareide glemme drømmen om en sentrumsregjering

- Jeg tror det er dumt å satse på at man et valg til skal snakke om et regjeringsalternativ få har tro på. Og skal vi legge realismen til grunn så tror jeg man må utelukke å tenke på et rent sentrumsalternativ eller sentrum/Høyre. All den tid et av partiene sitter i en annen kostelasjon, sier hun.

- Ikke holdbar situasjon

I samtale med Dagbladet etter talen utdyper Lindtveit det harde oppgjøret med gjeldende partilinje.

- Jeg mener situasjonen vi er i nå ikke er holdbar i lengden. Vi må bestemme oss i god tid før neste valg hvilken retning KrF skal ta og hvilken side vi skal samarbeide med. Jeg mener det er naturlig å samarbeide med høyresiden, men har respekt for at noen mener det motsatte, sier Lindtveit.

- Du vil at Knut Arild Hareide skal lede partiet inn i en borgerlig regjering?

- Ja, det kan vi like godt gjøre, svarer Lindtveit.

- Hva sier Hareide til det, tror du?

- Han mener nok vippeposisjonen er god, går jeg ut fra, men den er også veldig vanskelig over tid, og vi kan sitte igjen med veldig lite å vise til. Det kommer selvsagt an på hvordan vi forvalter en vippeposisjon, men hvis KrF skal kjøre slalåm mellom partiene, kommer de andre til å gjøre det med oss. Det betyr at vi kan ende opp uten gjennomslag, sier hun.