Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrFU vil ha homofile blodgivere

KrFU-leder Kjell Ingolf Ropstad vil ha slutt på det han mener er diskriminerende praksis.

KREVER NYTT BLOD: KrFU-leder og stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad krever at homofile får bli blodgivere. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
KREVER NYTT BLOD: KrFU-leder og stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad krever at homofile får bli blodgivere. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||I går ble det kjent at Sverige opphever det omstridte forbudet mot homofile blodgivere. Fra mars 2010 skal ikke lenger seksuell legning bestemme hvem som gir blod. I stedet skal personer med «seksuell risikofylt atferd» nektes å bli blodgivere i ett år.

De norske reglene er langt strengere og omstridte. Er du mann og har hatt seksuell kontakt med andre menn, er du diskvalifisert for å gi blod på livstid.

- Dette er en urimelig diskriminering av homofile. Her utestenges en hel gruppe fra å gi blod, sier KrFU-lederen og stortingsrepresentanten for KrF, Kjell Ingolf Ropstad, til Dagbladet.

- Fordommer
Nå vil han ha norske myndigheter til å følge i de svenske fotsporene.

- Det er fordommer om at homofile bytter partner hyppigere enn heterofile som henger igjen i regelverket. Reglene burde være like for alle, sier Ropstad.

Han var i går med på å markere verdens Aids-dag.

- Det er trist at fordommer mot homofile og aidssyke fortsatt er så utbredt, sier Ropstad.

Samtidig understreker han at det må være strenge retningslinjer for blodgiving.

- Strenge krav kan stilles til den enkelte blodgiver, men man kan ikke utestenge en hel gruppe på grunn av seksuell legning. Det er behov for flere blodgivere, sier KrFUeren.

- Nei til homoekteskap
- KrF er ikke kjent som et parti som har kjempet mye for homofiles rettigheter. Står hele partiet bak dette?

- Ja, jeg føler jeg har full ryggdekning for dette.

- KrF er mot en felles ekteskapslov for heterofile og homofile. Er ikke det også diskriminering på grunn av seksuell legning?

- Nei. KrFU er for borgerlig vigsel for både heterofile og homofile. Spørsmålet om felles ekteskapslov hander dessuten om at KrF mener barn har rett til en mor og en far. Jeg kan verken se religiøse eller helsemessige årsaker til at homofile ikke skal få gi blod.
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media