Krig bak lukkede dører

Hvis det foregikk mellom land, ville vi kalle det krig. Var det en sykdom, ville vi kalle det en epidemi. Men det handler om forholdet mellom menn og kvinner, og behandles knapt som en konflikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I LØPET AV DE SISTE SEKS åra er nærmere 40 kvinner drept av sin samlivspartner. Mandag ble den 27 år gamle småbarnsmoren Kuchuk Huriye Koyuncu fra Kristiansand stukket ned og drept. I går ble hennes eksmann siktet for drapet.

Mellom 40 og 50 prosent av alle kvinner som blir drept her i landet, blir drept av mannen eller eksmannen. Flere av disse kvinnene kunne blitt reddet dersom politiet hadde grepet inn på et tidligere tidspunkt.

- Kvinner melder fra til politiet, men politiet - og samfunnet for øvrig - mener øyensynlig at slike saker ikke er viktige nok, sier direktør Ingunn Yssen ved Likestillingssenteret til Dagbladet.

Hun tordner mot norske myndigheter som, etter hennes mening, på langt nær har gjort nok.

- Vi må ta volden mot kvinner på alvor, enten det gjelder kikking, trusler eller vold. For vi vet dette kan være livsfarlig for dem det gjelder.

INGUNN YSSEN HAR foreslått å nedsette et eget kvinnevoldsutvalg med fagfolk fra politiet, domstoler, sosialkontorene, voldsforskere etc. Så langt uten å bli hørt.

- I stedet har regjeringen levert en handlingsplan som mest av alt likner på en plan om hvordan man best kan plastre sammen kvinner som har vært utsatt for vold, sier Yssen til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer