VALGDAG: En mann som støtter opposisjonen i landet går ved en nedbrent motorsykkel i hovedstaden Caracas i Venezuela. Innbyggerne frykter Venezuela skal bli en «Cuba-stat», dersom president Nicolás Maduro vinner valget. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VALGDAG: En mann som støtter opposisjonen i landet går ved en nedbrent motorsykkel i hovedstaden Caracas i Venezuela. Innbyggerne frykter Venezuela skal bli en «Cuba-stat», dersom president Nicolás Maduro vinner valget. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Krisa i Venezuela

«Krig» i gatene i Venezuela på valgdagen: - Steg mot et diktatur

Uro og opptøyer i gatene. To barn er blant minst ti drepte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst ti personer har blitt drept i opptøyer under det omstridte valget i Venezuela søndag, melder nyhetsbyrået AFP.

Klokka hadde ikke engang nådd ti på formiddagen før påtalemyndigheten i landet meldte at en politiker var blitt drept, ifølge NTB. Både AFP og Sky News beskriver opptøyene i gatene i det kriserammede landet som «krig».

Blant de ni personene som har blitt drept i løpet av dagen, er to barn, skriver Sky News. I tillegg er en politiker og en ung aktivist drept.

Siden april har 113 mennesker mistet livet i voldsomme opptøyer og sammenstøt.

kaos: I Venezuela skal det velges en ny grunnlovsgivende forsamling. Opposisjonen mener valgsystemet gir en klar fordel til president Nicolás Maduros sosialistparti, og har tatt til gatene for å protestere. Video: AP DV / NTB Scanpix / CNN Vis mer

Skjebnevalg

Venezuela sliter økonomisk, mangler mat og lider av stor politisk uro. Innbyggerne i det søramerikanske landet går søndag til urnene for å stemme i det som omtales som et skjebnevalg.

Venezuela har, ifølge majoriteten av landets innbyggere, tatt autoritære steg det siste året. Opposisjonen har som mål om å fjerne president Nicolás Maduro fra makta, men presidenten selv vil ha mer makt.

Valget i Venezuela er et såkalt forsamlingsvalg. I alt 545 representanter skal stemmes inn til en ny grunnlovsgivende forsamling, som skal få makt til å skrive en ny grunnlov.

- Diktatur

Nabolandene og USA stiller spørsmål ved lovlydigheten av valget i det søramerikanske landet. De har signalisert at de ikke ønsker å anerkjenne valget, ifølge NTB. Også FN stiller spørsmål ved lovlydigheten av valget.

USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, sier i en Twitter-melding natt til mandag at Venezuela er i ferd med å ta et skritt mot å bli et diktatur.

- Maduros illegitime valg er et steg mot et diktatur. Vi vil ikke akseptere en illegitim regjering. Det venezuelanske folket og demokratiet vil seire, skriver Haley.

Dette er årsaken til at opposisjonen ønsker å fjerne presidenten:

  • Den grunnlovsfestede retten til å be om folkeavstemning har blitt ignorert.
  • Presidenten ønsker å nedsette en partilojal grunnlovsgivende forsamling, som vil stemme om å overskrive hele grunnloven. Dette vil føre til at forsamlingen vil få makt til å endre lover.
  • Landets høyesterett har gått inn for å frata nasjonalforsamlingen, hvor opposisjonen har flertall siden valget i 2015, lovgivende makt.

Dersom sistnevnte skjer, kan det føre til at president Maduro, fra sosialistpartiet, i framtida vil kunne unngå valg, dersom den nye grunnloven blir vedtatt. Det fryktes at Venezuela kan bli en Cuba-stat, skriver Bloomberg.

I skrivende stund, klokka 03.00 norsk tid, er stemmene foreløpig ikke talt opp. Avisa El Universal skriver at åpningstidene ved enkelte valglokaler er utvidet på grunn av kø. Valgresultatene er ventet å komme mandag, norsk tid.

Klokka 06 norsk tid skriver BBC at valgdeltakelsen var på 41,5 prosent.

Brannmannskaper er på plass under en opptøyer i gatene i hovedstaden Caracas på valgdagen. Foto: AFP / NTB Scanpix
Brannmannskaper er på plass under en opptøyer i gatene i hovedstaden Caracas på valgdagen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Flere fattige

Som følge av den politiske utfordringene har det vært store demonstrasjoner i landet i lang tid.

Opposisjonen i landet mener at presidenten bør gå av, fordi de mener at det er hans politikk som er årsaken til den økonomiske krisa i landet.

Som følge av den økonomiske krisa, lider flere og flere av fattigdom.

Det oljerike landet var for tre tiår siden et av de mest velstående i Sør-Amerika.

For bare noen år siden slet landet med overvekt, men ifølge en undersøkelse utført av Central University i Venezuela, ifølge The Economist, har gjennomsnittsvekten blant innbyggerne i landet gått ned ni kilo.

GATEKAMP: Titusenvis av demonstranter herjer i gatene i Venezuela. Hundrevis har blitt pågrepet i forbindelse med opprøret. Her ser du bilder fra noen av kampene i helga. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Kriselandet

Mangel på mat har ført mange i fattigdommen. Desperate venezuelanere plyndrer matbutikker for å kunne brødfø familien sin. Mangel på mat har også ført til at flere stormer grensa til Colombia for å kjøpe mat til en rimeligere pris. I de verste tilfellene har noen valgt å gi bort barna for å kunne overleve.

Landet sliter med skyhøy inflasjon, økende kriminalitet, manglende økonomisk vekst, arbeidsløshet og høy spedbarnsdødelighet. Det har også vært mangel på medisiner, og som Dagbladet skrev i fjor, har landet blant annet gått tom for kondomer og p-piller, så kvinner busses til sykehus for å sterilisere seg.

Hittil i år har over 52 000 venezuelanere søkt asyl i utlandet. Det er nesten dobbelt så mange som i fjor, ifølge NTB.

På grunn av opptøyene og uroen i landet, har USA evakuert diplomatfamilier ut av landet.

Ifølge lederen for opposisjonsfraksjonen i den Venezuelanske nasjonalforsamlingen, Stalin Gonzalez, kommer bare tre prosent av landets stemmedyktige går til valgurnene, skriver NTB.

- Folk har det vanskelig

- Folk har det ekstremt vanskelig. Mange bruker mesteparten på tiden på å skaffe mat og andre basisvarer, sa Benedicte Bull, leder for Norsk Nettverk for Latin-Amerika-forskning, om situasjonen i Venezuela, til Dagbladet tidligere i år.

Bull sa den gangen at det er den ekstreme oljeavhengigheten som har ført Venezuela inn i en økonomisk krise.

- Rundt 95 prosent av landets eksport er olje, og produksjonen har gått nedover uten at de har klart å skape andre inntektskilder, sa Benedicte Bull.