Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krig i Jesu fotspor

JERUSALEM: Fem personer ble skutt foran øynene på Dagbladet.no i de blodige sammenstøtene. Røyk og tåregass lå tjukt over bydelen hvor Jesus skal ha båret sitt eget kors. Ti døde i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jerusalem lignet en krigsskueplass. Ved Løveporten i Øst-Jerusalem hadde palestinske unggutter satt fyr på en politipost, og røyken veltet tjukk over muren i Gamlebyen. Midt på dagen så det ut som kveld på det hellige stedet. Tåregassen gjorde det vanskelig å puste og steinene haglet.

- Allah er stor! Full seier!

De steinkastende palestinerne feiret seieren med knyttede never og taktfaste rop. For andre gang hadde de drevet store politi- og soldatstyrker på flukt. Like før klokka 15 holdt styrkene seg fortsatt på et og et halvt steinkasts avstand.

Kaos og panikk

Så slo de til på nytt. Tåregass-granatene la et teppe over området med flere tusentalls demonstranter. Gummikledte kuler ble skutt inn i folkemassene, og på takene lå israelske snikskyttere og «plukket ut» de mest brysomme steinkasterne.

Det brøt ut kaos og full panikk blant de rundt 8000 menneskene.

Dagbladet.nos fotograf og reporter søkte tilflukt bak en vegg. I løpet av et par timer hadde fem personer blitt truffet av de gummikledte kulene - kun et par meter unna oss. De ble raskt hentet av ambulanser som gikk i skytteltrafikk på området.

12-årig gutt drept

I dag vokste dødstallet til 77 i den ni dager lange konflikten - rundt er 1900 skadet. Det er bekreftet at ti døde i dag på Gaza, Vestbredden og Øst-Jerusalem.

En tolv år gammel gutt, Mohammed Jouda, var blant de døde. Han ble skutt ned av israelske soldater utenfor murene av Jerusalems gamleby.

Ingenting tyder på at konflikten er over. Akkurat nå er det rolig i Jerusalem. Da Dagbladet.no var og gikk i Gamlebyen i 20-tida var det fredelig. Flere politifolk hadde returnert til postene sine, og noen få soldater gikk ute i gatene. Men fortsatt er det palestinerne som har kontroll på delene av Gamlebyen som de erobret i dag.

«Vredens Dag»

Det er ventet ytterligere kamper når morgenen gryr. De israelske styrkene har mye av ansvaret for at ikke flere menneskeliv gikk tapt i dagens voldsomme kamper. De hadde åpenbart ordre om å unngå tap så godt som mulig, og de ble etter hvert tvunget fra skanse til skanse.

Dette palestinske opprøret synes nå å ha glidd utenfor enhver kontroll, både for palestinske og israelske myndigheter. «Vredens Dag» kom samme helg som israelerne feirer Yom Kippur, en fest som nå har druknet i blod og stein. Det politisk etterspillet er alt igang i Israel: Høyresida spør hvem som har gitt palestinerne deler av Gamlebyen.

- Nei, jeg er ikke glad i krig. Men jeg kaster stein på fienden når forholdene er utålelige, som nå. Vi må ha vår rett vi, på samme måte som Israel, forklarer en ung gutt oss.

Tusener av muslimer kom i går middag til Haram Al Sharif for å be fredagsbønn i Al Aqsa, Klippedomen eller på plassen utenfor. Etter bønnen ble palestinernes vrede tømt ut i de trange gatene i Øst-Jerusalem.

- Fryktet blodbad i kveld

Tawfiq Tarawi, lederen for palestinernes allmenne etterretningstjenesten på Vestbredden, var sett i området, og hans styrker grep resolutt inn. Kvelden før hadde angivelig israelerne og palestinerne blitt enige om at palestinerne skulle stanse bråket. Det maktet de ikke.

- Denne krigen vinner vi. Ingen, heller ikke Arafat, kan stanse oss. Jerusalem er vår by. Al Aqsa er alle muslimers felles helligdom og eiendom, sier en stolt og seiersikker palestiner med blod nedover skuldra.

I kveld var det fryktet at et blodbad var under utvikling. Israelske styrker rykket inn i Gamlebyen for å hente ut et hundretalls steinkastere som hadde utmerket seg under urolighetene. Innbyggerne og verdenspressen var på tå hev, men krisealarmen ble avblåst. Steinkasterne hadde kommet seg unna.