Krig i serie

Den måtte selvsagt komme, tv-serien om Irak-krigen. Problemet er å ta stilling til krigen eller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER FØRSTE gang en dramaserie på tv handler om en krig som fortsatt pågår. Det er den fryktløse tv-mannen Steven Bochco som har gitt seg i kast med prosjektet. Han har bak seg klassikere som «NYPD Blue», «L.A. Law» og «Hill Street Blues». «Over There» heter serien som er i tretten deler, hvorav tre allerede er vist på amerikansk tv. Produsent er Fox TV, en mektig kommersiell kanal med mange seere. Handlingen dreier seg om den blodige, skremmende og uforutsigbare virkeligheten som venter en nyankommet amerikansk soldat i Irak-krigen. Bochco går her rett inn i dagens amerikanske debatt, hvor oppslutningen om krigen er på et lavmål og forsvaret har problemer med å rekruttere soldater fordi tjeneste i Irak ikke frister noen. En serie som «Over There» vil neppe sette noe ny fart i vervingen.

DILEMMAET er selvsagt: Hvordan skildre vår tids mest kontroversielle konflikt uten å ta stilling, uten å ha en mening om krigen?-  Det er mulig, sier Bochco selv, ifølge Svenska Dagbladet. -  Serien handler ikke om politikk eller om en spesifikk administrasjon. Den kretser rundt krigen selv. Det finnes universelle tema som er fellesnevnere for enhver krig, sier Bochco. Trolig vil både Bush-administrasjonen og krigens mange arge kritikere være uenige med ham i dette. Irak-krigen har fått en helt spesiell posisjon i amerikansk opinion, både fordi dens mål og hensikt er uavklart, og fordi soldatene der står overfor uklare oppgaver og et fullstendig uoversiktlig konglomerat av fiender, bestående av selvmordsbombere, terrorister og banditter.

SELV OM DET høyreorienterte tv-selskapet Fox står bak «Over There», tyder aviskritikkene på at kanalens politiske ståsted knapt preger innholdet i serien. Selskapet har rett og slett gått rundt de kontroversielle spørsmålene ved bare å holde seg til soldatenes brutale og blodige hverdager. Det som skjer, settes ikke inn i noen større sammenheng enn krigens grusomhet.-  Det holder ikke, skriver tv-anmelderen Nancy Franklin i The New Yorker. Anmelderen i avisa The Kansas City Star skriver at krigens hverdag braker som ei panservogn inn i folks stuer og bryter med den likegyldigheten som ellers preger tv-bildene fra Irak. The Houston Chronicle skriver at serien er så godt laget at det kan bli for mye for en del seere. Ikke bare seere, men også mange politikere i begge leirer, kan få for mye når Bochcos tretten krigsepisoder har rullet seg ferdig over Fox\' skjermer. Enten blir krigen ufarliggjort til underholdning, eller den kan sette i gang en Vietnam-reaksjon. For det var da krigens grusomhet kom inn i stua til folk, at det virkelige raseriet mot Vietnam-krigen startet.