Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krig kan ramme Statoils oljeeventyr

Faren for en ny krig mellom Armenia og Aserbajdsjan har økt etter at Armenias president Levon Ter-Petrossian tirsdag ble tvunget til å gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig har hans aserbajdsjanske kollega store problemer på grunn av korrupsjonsanklager. Statoils oljeeventyr i Kaukasus kan rammes hardt av en konflikt.

Armenias president Levon Ter-Petrossian ble tirsdag tvunget til å gi fra seg makten av mindre kompromissvillige politiske krefter i landet. Samtidig rammer korrupsjonsanklager Aserbajdsjans president Heidar Alijev med full kraft.

Tirsdag ble det også avslørt et attentatforsøk mot president Alijev i Aserbajdsjans hovedstad Baku. Det ble funnet en kraftig bombe i et sportspalass, kort før han skulle delta på et møte.

Ter-Petrossian og hans utenriksminister Aleksander Arsumanjan ønsket en kompromissløsning med Aserbajdsjan om den armenske enklaven Nagorno-Karabakh. Men haukene i Armenia og Nagorno-Karabakh er ikke villige til forhandlinger.

- Jeg trakk meg som president før jeg ble styrtet, sier en bitter Ter-Petrossian.

Håpet svant

For et par uker siden sa daværende utenriksminister Arsumanjan til Dagbladet at han håpet på betydelig framgang i Karabakh-spørsmålet når Norge neste år overtar formannskapet i OSSE, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa.

I forrige uke kunne en norsk pressedelegasjon rapportere fra Baku at det meste går bra med Statoils oljeengasjement i Aserbajdsjan. Ikke før hadde de reist fra landet før problemene begynte å tårne seg opp for president Heidar Alijev, tidligere KBG-sjef og politbyråmedlem fra sovjet-tida.

Korrupsjon

Både Alijevs sønn Ilhan og utenriksministeren Hasan Hasanov ble beskyldt for korrupsjon og samarbeide med tyrkisk mafia.

For å minske presset stengte Alijev alle kasinoer og nattklubber og kritiserte utenriksminister Hasanov for å ha vært involvert i skandalen.

Sønnen ble selvfølgelig «frifunnet» av presidenten som styrer sitt land med jernhånd.

Statoil har 8,5 prosent eierandel i det internasjonale oljekonsortiet AIOC i Aserbajdsjan.
Det er enorme oljerikdommer i Kaspihavet, men den politiske risikoen er stor. Fremdeles er ikke landene rundt Kaspihavet blitt enige om grensedelinger, og plassering av framtidige rørledninger.
- Statoil burde ha undersøkt de politiske forholdene bedre før de gikk inn i Aserbajdsjan. Men det er fremdeles ikke for seint å vurdere situasjonen nærmere, sier professor Gregorij Bondarevskij ved Instituttet for strategiske studier i Moskva, til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!